Linkovi

Još postoje očekivanja u Republici Srpskoj da je moguća promjena granica


Promjene granica u Evropi su nemoguće, ustvrdio je danas u Evropskom parlamentu specijalni koordinator Pakta stabilnosti za Jugoistočnu Evropu, Gerhard Busek, komentarišući ideje da bi se eventualno gubljenje teritorija na Kosovu, za Srbiju kompenzovalo teritorijom Bosne i

Hercegovine. Pored toga, on upozorava da je Bosna i Hercegovina na začelju država zapadnobalkanskog regiona u integracijskom procesu sa EU iako je država, kaže, Busek, "izuzetnih mogućnosti".

Pozdravljajući početak pregovora BiH sa EU, čime je cijeli balkanski region započeo integracijski proces sa Briselom, specijalni koordinator je danas, obraćajući se poslanicima Komiteta za vanjsku politiku Evropskog parlamenta, ustvrdio da BiH koči činjenica da vlasti u Banja Luci čekaju sa izjašnjavanjem o konačnim rješenjima, poput reforme policije, očekujući moguće promjene mape zajedničke države.

Specijalni koordinator Pakta stabilnosti, Gerhard Busek:
"Još postoje očekivanja u Republici Srpskoj da je moguća promjena granica. Zbog toga žele da ostanu po strani od aktuelnih reformi".

Gospodin Busek, za Glas Amerike, pojašnjava postojanje ideje o mogućoj trgovini teritorijama, a u svjetlu skorog početka pregovora o budućnosti Kosova:

"Mislim da je riječ o slušanju nekih glasova iz Srbije koji govore - ako bude nekih promjena na Kosovu, mora biti i neke kompenzacije. Treba biti direktan - promjena granica u Evropi je nemoguća. Gubimo vrijeme na tom pitanju. Situacija se popravlja- ako pogledamo evropske perspektive, u budućnosti neće biti važne granice. Stvarati granice da bi smo ih kasnije rušili, to je neizvodljiv proces".

U svakom slučaju, Specijalni koordinator Pakta stabilnosti je uvjeren da će se, prije ili kasnije riješiti ptanje Kosova, ali da ostaje činjenica da Bosna i Hercegovina zaostaje za regionom.

" Sigurno je da je to povezano sa unutrašnjim prilikama u Bosni i Hercegovini- interesuje me kako će teći pregovori o promjeni ustava i kako brzo će se to i primjeniti. To je od izuzetne važnosti jer, ekonomski, BiH je zemlja u kojoj se, u regionalnim okvirima, ne dogadja previše pomaka - imamo podijeljenu situaciju- na jednoj strani Rumunija, Bugarska i Hrvatska i s vrmena na vrijeme Srbija i Crna Gora, idu snažno naprijed, ali u grupi sa Makedonijom i Albanijom, Bosna je na začelju. To je loše zato što je riječ o zemljiu izuzetnih mogućnosti. Mnogo toga zavisi od unutrašnje debate. Posebno na ekonomskim pitanjima, insiustiram na tome da Bosna i Hercegovina govori jednim glasom".

XS
SM
MD
LG