Linkovi

Reakcije u RS na pritvaranje Mirka Šarovića


Osim predstavnika MUP-a Republike Srpske, koji su saopštili da policajci ovog entiteta nisu učestvovali u hapšenju Mirka Šarovića i Milorada Govedarice, niko od najviših zvaničnika Republike Srpske se nije oglašavao ovim povodom.

Ipak, predstavnici pojedinih stranaka smatraju da, posebno, privođenje bivšeg predsjednika Republike Srpske Mirka Šarovića može imati i političku pozadinu.

«S jedne strane ako je Mirko Šarović kao građanin Republike Srpske i kao bivši predsjednik Republike Srpske, zaista, napravio jedan kriminalni prekršaj onda će on imati prostora da Tužilaštvo ili dokaže njegovu krivicu ili on Sudu da se opravda da nije kriv za sve ono što se desilo. Međutim, indikativno je da su dosadašnji svi predsjednici Republike Srpske završili, ili kao optuženi za ratne zločine u zatvoru ili kao kriminalizovani ljudi. U suštini, sve mi to liči na nastavak jedne hajke Sulejmana Tihića na naziv Republiku Srpsku i na postojanje Republike Srpske kao entiteta koji treba da nestane, ističe, član Glavnog odbora SDS-a, Stanko Pivašević.

Tim povodom, potpredsjednik SNSD-a, Krstan Simić naglašava: Imajući u vidu da je gospodin Šarović bio predsjednik Republike Srpske da je boravio na određenoj lokaciji da je bilo poznato, smatram da je dignitet predsjednika trebao biti poštovan i da mu se trebao uputiti poziv i ne sprovoditi spektakularnu akciju prisilnog hapšenja jer za to, ocjenjujem, nije bilo potrebe.

Potpredsednik DNS-a, Hadži-Jovan Mitrović smatra da je ovo hapšenje «jedan vid razračuna u SDS-u koji neće biti jedini slučaj. Može se očekivati u narednih mjesec-dva dana još takvih slučajeva gdje se pokazuje da je SDS kao politička opcija, definitivno, podijeljena na Istok i Zapad i da, definitivno, postoje različiti ciljevi i pravci Srpske demokratske stranke u viđenju svih ovih reformi koje se dešavaju danas na ovom prostoru.»

Uprkos stavova o mogućnosti politizacije ovog slučaja predstavnici većine političkih stranaka izrazili su očekivanja u korektan sudski postupak u vezi poslovanja Privredne banke Srpsko Sarajevo.

XS
SM
MD
LG