Linkovi

R. Holbrooke: Američki angažman na Balkanu nije stranačka stvar nego pitanje  nacionalne sigurnosti


Svakih pet godina, grad Dayton dodjeljuje priznanje pojedincima koji svojim djelovanjem posebno pozitivno utiču na mirovne procese u svijetu. Ovogodišnji dobitnik je ambasador Richard Holbrooke, glavni arhitekt Daytonskog mirovnog sporazuma za BiH, a sada i član tima kojeg je američka administracija imenovala sa mandatom da načini nacrt ustavnih promjena kao drugu završnu fazu, kako je rečeno, u prelasku BiH iz Daytona u EU. Svečanu ceremoniju dodjele Daytonske nagrade za mir pratio je Slobodan Svrzo iz Glasa Amerike.

Daytonski mirovni sporazum, amerikanci ocjenjuju jednom od svojih najuspješnijih diplomatskih inicijativa, a glavnog pregovarača Holbrooka, u Daytonu smatraju počasnim sugradjaninom.

Večeras su gradjani Daytona ponosni što mogu odati priznanje čovjeku čija je odlučna diplomacija okončala brutalna neprijateljstva u BiH, glavnom arhitekti Daytonskog mirovnog sporazuma, Richardu Holbrooku, rečeno je u dokumentarnom filmu prikazanom na svečanosti uručivanja nagrade.

Primajući nagradu, gospodin Holbrooke je rekao:
“Naš cilj je bio da konačno zaustavimo rat. I, uz pomoć Boga, uspjeli smo to uz vašu pomć ovdje u Daytonu. Taj rat se više nikada nije nastavio. Ali, taj sporazum nije bio savršen, niti je njegova primjena u potpunosti uspjela. Uz ostalo, bilo je dosta nebrige i sa američke strane.

A, onda, prije oko pet mjeseci, nova administracija u State departmentu, u novom mandatu, načinila je vrlo značajne promjene u politici prema BiH, koje ja smatram veoma ohrabrujućim. Novi državni sekretar, Condoleezze-a Rice je odbacila politiku vodjenu u posljednje četiri godine. Narvno, sobzirom da je ona bliska sa predsjednikom Bushom, ona je veoma disciplinovana i lojalna. Ona bi ovdje večeras rekla da nikakve promjene nisu načinjene, ali se, ustvari, radi o ključnim promjenama. Ona bi rekla da nema promjena, istovremeno, mjenjajući mnoge stvari. To je ključ kako biti dobar političar u Washingtonu.

Politika administracije dramatično se izmjenila u vezi sa Balkanom, a gospodja Rice je uz to učinila nešto sa čime smo svi mi zadovoljni. Odgovornost za tu politiku ona je prebacila na svog pomoćnika u State departmentu, Nicholasa Burnsa. On je bio u Daytonu kao glasnogovornik Christophera Warena, ambasador u Grčkoj, NATO savezu. Dakle, dobro poznaje region. I, kao što ste vidjeli danas tokom razgovora ponovo je zaista otvoren mirovni proces nakon četiri godine totalne ne brige za region. Proces će kuliminirat u ponedjeljak i utorak u Washingtonu, kada će državni sekretar posvetiti više vremena ovom pitanju nego što je to iko učinio od vremena Madeleine Albright. Dakle, vojna reforma je već rješena, sa reformom policije se kreće naprijed. I, premda se, mislim, moglo otići i dalje, američka politika ponovo je angažovana u tom regionu.

Nadam se da će se doći do jednog predsjednika države i doista se nadam da će se uspostaviti Komisija za istinu i pomirenje, kao što su to učinili Nelson Mandela, pa i Desmond Tutu u Južnoj Africi. U vrijeme kada smo pravili Daytonski sporazum takvih ideja nije bilo, ali da jeste, ta briljantna ideja našla bi svoje mjesto u mirovnom sporazumu. Sada se radi na tome, ali problem je što na Balkanu nemate osobe kao što su bili Mandela i Tutu, što je veliki problem. Balkan jednostavno nema ljudi takvog kalibra, kaže Richard Holbrooke, te dodaje da američka administracija sada pokušava srediti neke stvari koje nije mogao Dayton.

Pojačan američki angažman na Balkanu nije stranačka stvar nego pitanje američke nacionalne sigurnosti, kaže Holbrooke. Ako ovo uporedite sa Irakom uvidjate vrlo dramatičan kontrast. Mi smo u Daytonu postigli sporazum napisan na dvioje stotine stranica. Imali smo plan. Poslali smo naše vojnike u BiH. Preuzeli smo vodeću ulogu, ali nismo postavili amerikanca da vodi cijelu stvar, nego je evropljanin bio na čelu civilne uprave. Tako je bilo i na Kosovu i taj je sistem funkcionirao. Medjutim, takav sistem je odbačen u Iraku i Avganistanu.

Na kraju upitan da li će početkom sljedeće sedmice u Washingonu doći do sporazuma i izmjena Dayonskog Ustava, Richard Holbrooke je odgovorio – Ja se nadam, nadam se da će se to dogoditi.

Ambasador Hayes je u sredini intenzivnih dogovaranja i načinjen je odredjeni napredak, ali treba sačekati 21 i 22 novembar pa ćemo vidjeti šta će se dogoditi, uostalom, to će vam saopćiti Condoleezze-a Rice, rekao je gospodin Holbrooke.

Danas su, inače, u Daytonu u toku tribine na kojima učesnici i svjedoci Daytonskog mirovnog sporazuma, razmjenjuju mišljenja sa političkim analitičarima o iskustvima i lekcijama naučenim u BiH. Na svečanom ručku će se učesnicima, medju kojima je parlamentarna delegacija iz BiH, obratiti visoki predstavnik Paddy Ashdown, a večeras će na gala večeri u povodu 10-te godišnjice Daytona, govoriti bivši zapovjednik NATO saveza, general Wesley Clark.

XS
SM
MD
LG