Linkovi

Deset godina Daytona i Sud BiH


Jutros su u Washingtonu, u organizaciji Američkog instituta za mir, i Centra za strateške i medjunarodne studije održani razgovori o sudjenju za ratne zločine u BiH, u okviru obilježavanja 10-te godišnjice Daytonskog mirovnog sporazuma. U razgovorima su učestvovali Ministar pravosudja BiH, Slobodan Kovač, predsjednica Suda BiH, Meddžida Kreso, Glavni tužilac Suda BiH, Odjela za ratne zločine Vaso Marinković, registrator Suda Michael Johnson i Rick Barton, viši savjetnik Medjunarodnog programa za sigurnos, i kodirektor projekta Post-konfliktne obnove Centra za strategiju i medjunarodne studije. Moderator je bio Neil Kritz, direktor programa Američkog inistituta za mir Vladavina zakona. Iz Glasa Amerike u Washingtonu izvještavaju Omer Vatrić i Mirela Bruk.

Registrator suda BiH, Michael Johnson je na početku naglasio da Sud BiH ispunjava sve nacionalne i medjunarodne standarde za poštena sudjenja.

To potvrdjuje i odluka Haškog suda, rekla je kasnije predsjednica Suda BiH, Meddžida Kreso, da slučaj Stanković prebaci na ovaj sud. Drugi slučaj sudjenja za ratne zločine pokrenuo je sam Sud BiH, a kako je rekla, očekuje se da Hag prebaci i druge slučajeve na sudjenje u BiH. O tome je danas govorio i zamjenik glavnog tužitelj Suda BiH Vaso Marinković.

Pred Sudom BiH mogu odgovarati i najviši zvaničnici BiH, kako bivši tako i sadašnji, uključujući i vojne, kazala je sutkinja Kreso. Naglasak je dat na Odjel 1 za sudjenje ratnim zločincima, ali Sud nesmanjen značaj daje i Sekciji 2 za organizirani kriminal, ekonomski kriminal i korupciju.

Sud je tehnički jako dobro opremljen, a sudije su prošle kompleksnu i strogu proceduru imenovanja. Naime, sudije i tužitelje Suda BiH imenuje neovisno tijelo – Visoko tužilačko vijeće koje je sačinjeno od advokata, tužitelja, profesora prava. Sud BiH, rekla je predsjednica Kreso nije ad hoc sud kao Haški tribunal i on će trajati koliko i država BiH. To je domaća institucija, specifična po tome što ima i inostrane sudije, ali će u roku od pet godina biti sačinjen isključivo od domaćih sudija i tužitelja. Prisustvo stranih sudija u početku garantira fer proces i potpunu primjenu kombiniranog anglo-saksonskog i kontinentalnog sistema zakona.

Ministar pravde BiH, Slobodan Kovač je naglasio da je BiH sada u fazi kada sama donosi zakone, a medjunaroda zajednica pomaže u njihovom provodjenju. Ranije je politika birala sudije i odredjivala im šta i kako će raditi, što više nije slučaj u BiH, i u tom smislu nam je potrebna pomoć medjunarodne zajednice, rekao je ministar Kovač. Medjunarodna pomoć je potrebna, posebno financijska, rekao je gospodin Kovač, i za dalju uspostavu pravnog sistema, te je zatražio pomoć za osnivanje veće zatvorske jedinice. On je podsjetio da u sadašnjoj pritvorskoj jedinici od 21 ćelije ima samo jedno slobodno mjesto.

Zamjenik glavnog tužitelja Suda BiH Vaso Marinković je ukazao na značaj tužitelja u novom zakonu, dodavši da je prvi put u istoriji BiH tužiteljstvo formirano na ovaj način. Tužiteljstvo je formirano u januaru ove godine sa 8 domaćih tužitelja, a kasnije im se pridružilo pet inostranih. U početku je BiH bila jurisdikcijski podjeljena u pet područja, a kasnije je dodato područje Srebrenice, kao posebno šesto područje.

Na pitanje gdje će se suditi Karađiću i Mladiću , ukoliko se njihovo hapšenje desi nakon zatvaranja Haškog tribunala, sutkinja Kreso je odgovorila:

”Ako se Karađić i Mladić uhvate u BiH, tu će im se i suditi. Ako se uhvate u Srbiji i Crnoj Gori, to komplikuje situaciju, jer stanovnici BiH imaju dvojna državljanstva. Ustavi susjednih zemalja ne dozvoljavaju izručenje svojih građana i to je problem sa kojim se suočavamo u brojnim slučajevima. Naš je stav da suđenje treba biti održano tamo gdje je zločin počinjen“.

Glavna tužiteljica suda BiH Meddžida Kreso je na panelu danas odogovorila i na pitanje o tome u kojoj je fazi slučaj Ante Jelavića.

”Predmet u kome je osuđeni osuđen na deset godina zatvora, je u fazi žalbenog postupka i u hipotetičkoj situaciji ako žalbe budu odbijene i ostane deset godina, dakle presuda postane pravosnažna ,ustupit će se pravosudnim organima Hrvatske na izvršenje te kazne ,shodno ugovorima između naše dvije zemlje. Njegov predmet je izdvojen, dok je nastavak suđenja u odnosu na ostale krenuo. Moj kratak komentar je - Ne može izbjeći pravdi.

Predstavnici sudske i izvršne vlasti BiH, koji ovih dana borave u Washingtonu, jučer su svjedočili u američkom Kongresu, a danas će i govoriti pred kongresnom komisijom za Sigurnost i suradnju u Evropi, odnosno Helsinškim komitetom.

XS
SM
MD
LG