Linkovi

Zabranjeno pušenje u više od dvije hiljade gradova u SAD


U Sjedinjenim Državama mnogi gradovi su zabranili pušenje čak i na svim javnim mjestima. Cilj je kažu spriječiti takozvano posredno pušenje, odnosno udisanje dima pored pušača, koje je po ocjenama stručnjaka jednako opasno kao i samo pušenje.

Nekada je i u Sjedinjenim Državama pušenje bilo svugdje dozvoljeno, od ureda do kafana, i na ulicama. Ali već odavno nije tako.

Nakon što su mnoga istraživanja pokazala štetnost posrednog pušenja, stvari su se izmjenile. Posredno pušenje, koje se naziva i pasivno pušenje, definirano je kao udisanje duhanskog dima od strane nepušača. To može biti štetno za njihovo zdravlje, ukoliko su tome izloženi duži period. Zbog toga su neki američki gradovi uveli zabranu pušenja na javnim mjestima. To je postiglo cilj u smanjenu posrednog pušenja, ali je smanjilo pušenje i kod samih pušača, kaže doktor Stanton Glantz iz Centra istraživanja duhana.

Stanton Glanz:
Kada zabranite pušenje na poslu, javnim mjestima, restoranima i barovima, ljudi manje puše, proda se manje cigareta.

Dr. Glantz, takodjer, kaže da je samo zabrana pušenja na radnom mjestu smanjila upotrebu duhana za 30 posto.

Više od dvije hiljade američkih gradova i okruga sada imaju na snazi neku vrstu zabrane pušenja. U New Yorku, na primjer, gdje je pušenje zabranjeno na radnom mjestu, restoranima i barovima, tokom četiri godine broj pušača je samnjen za oko pola miliona.

U San Francisku su istraživanja pokazala da su zabrane pušenja za 6 posto smanjile oboljenja od raka pluća.

Na većini radnih mjesta je pušenje zabranjeno. David Spalding je pušio 20 godina, ali je prestao kada je njegov poslodavac, komapnija za zdravstveno osiguranje, zabranila pušenje u uredu i okolini. On kaže da bi još uvijek pušio da nije bilo strikne zabrane od njegove kompanije.

David Spalding:
Nisam želio da vozim daleko izvan radnog mjesta da bih pušio u autu. To je bilo tako jednostavno i to je bio moj katalizator.

Potpredsjednik kompanije, Dr. Marc Manley kaže da gospodin Spalding nije sam.

Dr. Marc Manley:
Kada smo uveli zabrane, oko 18 posto uposlenih je pušilo. Godinu dana kasnije taj procenat je pao na 15 posto.

Vlasnici restorana i barova su najglasniji protivnici zabrane pušenja, jer se plaše da će izgubiti goste. Medjutim, istraživanja u pet država koje su ograničile pušenje su pokazala da nije bilo značajnijeg smanjenja prometa u restoranima i barovima.

Neki ljudi, kao Gretchen Morison, neće da puše ni u vlastitom domu.

Gretchen Morrison:
Nije samo zbog mirisa i zadaha, nego i zbog zdravstvenih razloga.

Gospodja Morrison kaže da ju je njena samonametnuta zabrana natjerala da smanji pušenje, što bi je, nada se, moglo dovesti i do potpunog prestanka.

XS
SM
MD
LG