Linkovi

Komitet američkog senata o Kosovu - Washingtonu će obilježiti 10 godina Daytona


Danas je pred Senatskim komitetom za odnose sa inostranstvom, kojim predsjedava senator Richard Lugar, održano saslušanje pod naslovom Kosovo, put naprijed, na kojem su svjedočili pomoćnik američkiog državnog sekretara za politička pitanja Nicholas Burns i nekadašnji ambasador Sjedinjenih Država u UN-u i tvorac Daytonskog mirovnog sporazuma Richard Holbrook.

Saslušanje pratila Mirela Bruk.

Od okončanja hladnog rata, tri američka predsjednika su imali jednu strategijsku ambiciju u Evropi, a to je postizanje mira i slobode na ujedinjenom kontinentu. Balkan je posljednji komadić ove slagalice- danas je u Washingtonu pred senatskim komitetom kazao gospodin Nicholas Burns.

Upravo zato se u 2006 godini mora riješiti finalni status Kosova i pomoći ljudima BiH da moderniziraju Daejtonski mirovni ugovor izgradnjom bolje integrirane države sa jačom centralnom vladom. 2006 godina će biti ključna godina odluke za Kosovo i Balkan. Naši partneri u Kontakt grupi, EU, Francuska, Njemačka, Italija, Rusija i Velika Britanija se slažu da status quo na Kosovu nije ni održiv ni poželjan.

Izbor bivšeg finskog predsjednika Martija Ahtisarija kao specijalnog izaslanika UN-a za Kosovo je fantastičan izbor. Svjesni smo da će u diplomatskom smislu, ovo biti teški razgovori. Kosovski Albanci, Kosovski Srbi i vlada Srbije i Crne Gore su strane od kojih očekujemo da konstruktivno učestvuju u razgovorima i ograniče ekstremne grupe da se ne koriste nasiljem kako bi postigli političku korist. Trupe NATO saveza će morati biti spremne da uguše potencijalno nasilje.

Gospodin Burns smatra da je rješenje finalnog statusa Kosova najozbiljnije pitanje koje se treba riješiti na području Jugoistočne Evrope. Rezultat finalnih razgovora bi trebao biti takav da poštuje osnovne činjenice koje se Kosova tiču danas: 90 procenata Albanaca, koji su živjeli pod represivnim režimom Slobodana Miloševića, tamo živi, dok Kosovskim Srbima treba pružiti uvjeravanja da oni tamo imaju budućnost i da će se njihove crkve i spomenici poštivati. Gospodin Burns je također kazao da sve dok vlada Srbije i Crne Gore ne preda optuženika za ratne zločine Ratka Mladića Hagu, Sjedinjene Države se neće složiti s prijemom Srbije i Crne Gore u Partnerstvo za mir.

Senatorima se obratio i bivši američki diplomata Richard Holbrooke koji je kazao:

- Ne vidim nikakvo drugačije finalno rješenje za Kosovo osim neovisnosti, ali u isto vrijeme to se ne može postići bez uspostavljanja čvrstih garancija za sigurnost i zaštitu prava Srba koji žive na Kosovu. Sudbina Kosova je Kosovo kao neovisna država, ali se to neće desiti sve dok srpska manjina ne bude u stanju mirno živjeti sa albanskim življem. Bez obzira šta se desi, na Kosovu će biti potrebno mjestimično prisustvo međunarodnih snaga. Duguročni cilj bi trebao biti potpuna integracija u ujedinjenu Evropu čitavog Balkana, uključujući Srbiju, BiH, Albaniju, Crnu Goru kao posebnu državu, ako oni to odluče, Makedoniju i Hrvatsku.

Član senatskog komiteta za vanjsku politiku senator Joseph Biden kaže da je rješenje kosovskog pitanja na neki način finalna faza desetogodišnjeg raspada bivše Jugoslavije.

- Vjerujem da je neka forma neovisnosti Kosova jedino rješenje koje će dozvoliti građanima i Kosova i Srbije da stvore stabilnu i modernu budućnost. Pronalaženje rješenja za Kosovo zahtijeva velike kompromise kod svih strana. Ukoliko rješimo pitanje Kosova, to će podsjetiti muslimane širom svijeta kako su Sjedinjene Države pomogle muslimanskom stanovništvu na Kosovu i podržale ga u izgradnji jake, neovisne i multietničke demokracije. Vrijeme je za lidere Srbije da prestanu opstruirati napredak na Kosovu, a kada se to desi, bit će lakše odgovoriti na legitimne interese Beograda, kao što je zaštita srpskog naslijeđa i manjina na Kosovu.

Član ovog komiteta, senator George Voinovich je u posebnoj izjavi za Glas Amerike na sljedeći način komentirao izlaganja dvojice panelista.

- Mislim da bi finalni status Kosova trebao biti rezultat dogovora. Vjerujem da je gospodin Ahtisari, koji će biti prisutran na ovim pregovorima vrlo kompetentan. Takodjer vjerujem da Sjedinejne Države imaju odličan tim sa gospodinom Burnsom, i sa Danielom Friedom iz State Departmenta koji je u tom regionu proveo dugi niz godina. Takodjer će biti izabran poseban izaslanik Sjedinjenih Država na tim pregovorima između Srbije, Crne Gore i Kosova. Važno je dati snažne poticaje za obje strane kako bi pristupile kompromisu, a rekao bih i da je prisutnost KFOR-a važnija nego ikada prije, te da srbijanska strana treba obećati da će prava manjina i vjerski objekti na Kosovu biti zaštićeni.

Nicholas Burns je senatorima također kazao da će 21 - 22 novembra američki državni sekretar Condoleeza Rice i lideri BiH ovdje u Washingtonu obilježiti desetu godišnjicu Daytonskog mirovnog sprazuma, dodajući da nikada nije bilo zamišljeno da je Dejtonski mirovni sporauzm vječan. Narod BiH je već prepoznao potrebu reforme ukoliko žele da se pridruže NATO savezu i EU. Kada BH lideri dođu u Washington za dvije sedmice, zatražit ćemo od njih - kazao je Nick Burns, da izbrišu glavne političke razlike i da se slože oko jednog predsjednika, jače funkcije premijera i reformiranog parlamenta. Gospodin Burns je također rekao da Sjedinjene Države ne podržavaju nikakvo mijenjanje granica u regionu.

XS
SM
MD
LG