Linkovi

Muslimani u Britaniji nakon bombaških napada u Londonu


Nakon bombaških napada u Londonu od sedmog jula ove godine, britanski zvaničnici rade na poboljšanju njihovog imidža u muslimanskim zemljama. Novinar Glasa Amerike Jeff Swicord izvještava o tome na koji način je muslimanska zajednica uključena u britansko društvo i na koji način se može zaobići radikalizam.

Londonski karneval Notting Hill je uvijek simbolizirao jedinstvo različitih etničkih manjina. Međutim, ovogodišnji karneval je dobio novo značenje nakon napada islamskih ekstremista na gradski sistem prijevoza 7. jula.

Etnička različitost je uvijek bila jedna od jačih strana Londona. 25 procenata od 7.5 miliona žitelja Londona je nebjelačko stanovništvo. Međutim, decenijama službe kao što je londonska policija nisu obraćali puno pažnje na etničku pripadnost zajednice kojoj služe.

Komesar londonske plicije sir Ian Blair je objavio da žele regrutovali 2.000 novih policajaca Muslimana na ulicama Londona. Nakon julskih napada, zahtijevi su se pojačali za upošljavanjem dodatnog broja policajaca Muslimana, nego što ih je uposleno sada, njih 300. Jedan od njih je Atiq Haque iz Bangladeša.

”Prilično sam siguran da će upošljavanje policajaca Muslimana pomoći zajednici. Očigledno da ja bolje razumijem muslimansku zajednicu nego moje kolege, u smislu religije i slično.“

Londonska policija je svjesna narušenog imidža u muslimanskoj zajednici, posebno nakon slučajnog ubistva jednog Brazilijanca, za koga se mislilo da je terorista. Oni su također kritizirani zbog novog anti-terorističkog zakona koji policiji daje veće ovlasti kod hapšenja. Zbog velike muslimanske zajednice u njihovom policijskom okrugu, svi policajci iz policijske stanice Kensington /Chelsea će biti uključeni u obrazovni program u Muslimanskom kulturnom centru.

Mike Howard je šef ove policijske stanice:

”Sve više i više policajaca će prisutvovati ovom treningu kako bi naučili više o Islamu i razbili pogrešnu predstavu o Islamu koja je predočena u medijima. Radi se o tome da oni nauče više o Islamskoj vjeri i šta ona predstavlja.“

Lideri muslimanske zajednice također su pribjegli ponovnom procjenjivanju situacije u Britaniji nakon ovih napada. Prema jednom istraživanju, većina Muslimana se u Britaniji osjeća kao kod kuće, dok ih je 50 procenata tamo i rođeno. Mnogi lideri kao što je doktor Daud Abdullah, koji se nalazi u Muslimanskom vijeću Britanije, kaže da je jedan od najboljih načina za borbu protiv radikalizma uključiti mlade ljude u političke procese.

”Mi želimo da im pružimo mogućnost da slušaju analize i komentare po pitanjima koji djeluju na njihove živote. Ne želimo da oni misle da politika nema učinka, da za njih nema mjesta u političkim procesima, i da oni onda rješenja traže negdje drugdje.“

Muslimansko vijeće Britanije planira održati niz političkih seminara koji za cilj imaju mlade ljude, s nadom da će se jednog dana oni odlučiti da se kandidiraju za neku političku funkciju.

XS
SM
MD
LG