Linkovi

Vijeće sigurnosti traži od Syrije da suradjuje sa istražiteljima UN-a


Nekoliko stotina Sirijaca se, noseći zastave i slogane, danas okupilo u centru Damaska kako bi prosvjedovali protiv rezolucije koju je Vijeće Sigurnosti donijelo jučer u UN-u.

Glavni UN-ov istražitelj atentata koji je izvršen u februaru, i za koji se posredno optužuje Sirija, vratio se , nakon jučerašnje odluke UN-a, danas u Bejrut, Njegov je mandat produžen do 15 decembra ove godine.

Vijeće sigurnosti UN-a je jučer jednoglasno usvojilo rezoluciju kojom se Syriji naredjuje da suradjuje sa timom UN-a, koji istražuje ubistvo bivšeg libanskog premijera, Rafika Hariria.

Trenutak prije usvajanja Rezolucije 1636, Vijeća sigurnosti UN-a, Sjedinjene Države i Britanija su odbacile direktne prijetnje ekonomaskim sankcijama protiv Syrije ukoliko ona ne bude suradjivala u istrazi ubistva Rafika Hariria.

To je otvorilo put Rusiji i Kini, da podrže rezoluciju, koja upozorava Syriju na moguće buduće akcije, ukoliko njena suradnja izostane. Sjedinjene Države su sazvale 15-to člano Vijeće sigurnosti kako bi poslalo strogu poruku Syriji da medjunarodna zajednica želi njenu suradnju.

Na zasjedanju su se pojavili brojni ministri vanjskih poslova, kao Sjedinjenih Država, Rusije, Kine, Britanije i Frnacuske.

Sjedinjene Države, Francuska i Britanija su zatražili usvajanje Rezolucije tragom prošle sedmice završene istrage UN-a, koja ukazuje na umješanost Syrije u ubistvo bivšeg libanskog premijera. Izvještaj optužuje Syriju da ne suradjuje u poptunosti u istrazi tog ubistva.

Mada je prijetnja direktnim ekonomskim sankcijama Syriji odbačena, Rezolucija je usvojena pod Poglavljem VII koje dozvoljava i vojnu podršku provodjenju rezolucije.

Sama Rezolucija zahtijeva od Syrije da pritvori bilo koju osobu koju sumnjiče istražitelji UN-a, i da istražiteljima dozvoli da odaberu lokaciju i uvjete pod kojima će ta osoba biti ispitivana.

Tajkodjer se Rezolucijom, zamrzava imovina i nameće zabrana putovanja bilo kome koga Komisija UN-a identificira kao osumnjičenog.

Ova odredba može predstavljati problem za predsjednika Syrije, Bashara Assada, kao i njegovog brata, Mahera Assada, i njihovog zeta, Assefa Shawkata, šefa vojne obavještajne službe. Sirijski lider je odbio zahtijev za intervju, a istražitelji žele da intervjuiraju njegovog brata i zeta.

Koosponzori rezolucije su tražili prijetnju ekonomskim sankcijama, ako Syrija ne suradjuje, medjutim Rusija i Kina su se strogo usprotivile dok je istraga još u toku. U konačnom tekstu se kaže da sljede dalje akcije ukoliko Syrija ne bude u cjelini suradjivala, što, na kraju, uključuje i sankcije.

Drugi ustupak, kojeg su ko-sponzori učinili, kako bi za Rezoluciju glasali Kina i Rusija, je odbacivanje poziva Syriji da odbije svaku podršku svim oblicima terorističkih akcija i svaku pomoć terorističkim grupama.

I pored toga, ministar vanjskih poslova Britanije, Jack Strow je rekao da to Syriji stavlja do znanja da strpljenje medjunarodne zajednice ima granica.

Američki državni sekretar, Condoleezza Rice kaže da Rezolucija Syriji jasno stavlja do znanja da mora suradjivati.

Condoleezza Rice, Američki državni sekretar: Mi smo zadovoljni da je ova rezolucija jednoglasno usvojena. To šalje veoma jaku poruku Syriji o njenoj izoliranosti, i naravno, taj signal je jednostavno pojačan nevjerovatnom tiradom sirijskog ministra vanjskih poslova, gospodina al-Sharaa, što pokazuje da Syrija ima namjeru da do odredjene mjere diskreditira istragu UN-a, nakon što je o tome ovdje jednoglasno podržana istraga koju vodi njemački tužitelj Detlev Mehlis, neovisna istraga. To je bila najbizarnija tirada koja je povezala ono što se desilo Refiku Haririju sa pozicijom vlade Sjedinjenih Država u odnosu na terorističke napade 11. septembra.

Naime, nakon što je Rezolucija jednoglasno usvojena, sirijski ministar vanjskih poslova Farouk al Sharaa je rekao da je Syrija optužena za zločin bez iznošenja dokaza i pridržavanja predpostavke o nevinosti. Optuživanje Syrije da je unaprijed znala za ubistvo gospodina Haririja, rekao je al-Sharaa jednako je predhodnom znanju koje su američke obavještajne službe imale o terorističkim napadima 11. septembra 2001., ili španski zvaničnici o bombaškom napadu 2004., odnosno Britanci o terorističkim napadima u Londonu ove godine.

Taj komentar je vidljivo razljutio britanskog minstra Jacka Strowa, koji je dodao da odgovor gospodina al-Sharaa jasno pokazuje zašto je Rezolucija usvojena pod Poglavljem sedam koje podrazumjeva i vojnu podršku sprovodjenju rezolucije.

XS
SM
MD
LG