Linkovi

Smirenost kao recept za dug život


Dokaza da pozitivan, smiren, dobroćudan odnos i stav i prema malim i prema onim malo većim problemima može biti ključni element dugog života je sve više. Znanstvenici koji se bave tom problematikom za takvu vrstu teoretske teze našli su uporište i u životu časnih sestara.

U franjevačkom manastiru "Služavki djevice Marije" u New Yorku razlika u godinama između časnih sestara i učenika koje podučavaju je u nekim slučajevima i 80 godina. I bez obzira na godine, mnoge sestre odličnog su zdravlja.

Sestra Loretta Theresa Richards, 76 godina: Volim biti u društu osoba pozitivno raspoloženih, a i sama nastojim unijeti vedrinu bilo s kim da sam.

Znanstvenici koji vjeruju da mirnoća, optimizam, stalni kntakt sa prijateljima doprinose dužem život, analizirali su način života hiljada duhovnika oba pola.

Dr. David Bennett, Institut za zdravo starenje "Rush": Pozitivizam ne iscrpljuje. Kako izgleda, održava ljude aktivnim.

Mnogi ljekari vjeruju da pozitivna osjećanja pomažu kontroli hormona stresa, što je inaše loše po imunološki sistem. I to vrijedi za sve ljude - ne samo za časne sestre. Istraživači su ustanovili da ljudi, meditirajući - bilo pod liječničkom kontrolom, bilo u crkvi - mogu normalizirati krvni pritisak.

Dr. Herbert Benson, Medicinski institut "Mint Body": Biohemijske, molekularne, psihološke promjene vezane za organizam takođe mogu biti učinkovite u stresnim okolnostima.

Dodatna istraživanja pokazuju da uz pozitivizam iz ranije faze života, optimizam i živa misao doprinose bezbolnijem starenju i dužem životu.

Sestra Loretta Theresa Richards, 76 godina: Shvatila sam da nije bitno koliko dugo ću živjeti, već kakvom punoćom života živim.

Rječju - živjeti ljepše i punije, uglavnom znači i živjeti duže.

XS
SM
MD
LG