Linkovi

Američke žrtve u Iraku dostigle dvije hiljade


Prema medijskim kalkulacijama, broj poginulih u Iraku dostigao je 2,000. Ovo tužna prekretnica pokrenula je mnoge debate o ratu i njegovim ciljevima. Broj žrtava je i dalje mnogo manji nego u prijašnjim ratovima u američkoj istoriji, a veći je samo od posljednjeg konflikta u Golfskom zaljevu, 1991. godine.

Američki specijalac Bernard Ceo je ubijen u Iraku prije dvije sedmice, i za njegovog oca Fred-a život više nikada neće biti isti.

Fred Ceo:
Jedini veliki dio vas nestane. Mislio sam da ćemo provesti više vremena zajedno.

Ovakvu tragediju osjetili su još mnogi Amerikanci, od marta 2003. godine poginilo je 2,000 ljudi.

Bez obzira na gubitke, predsjednik Bush je odlučan u namjeri da misiju nastavi, što je naveo kada se u utorak obratio obiteljima američkih vojnika:

”Svaki gubitak nam srce slama, i najbolji način da odamo počast palim borcima, je da misiju završimo i položimo temelj za mir i širenje slobode.“

Broj američkih žrtava se povećao od kada su se pobunjenici izvještili u postavljanju bombi pored puta. Ove improvizovane ekspolozivne naprave, koji su nekad aktiviraneputem mobilnog telefona, postaju sve savršenije i uzrok su više od polovine smrti Amerikanaca u posljednji 31 mjesec.

Taktike pobunjenika- koje su često uspješne- su znak slabosti, kaža James Philips iz konzervativne Herritage Fondacije.

James Phillips:
Ja mislim ako gledate na uzroke smrti žrtava, najveći dio ih je uzrokovan bombaškim napadima, a manji broj je posljedica gerilskih napada, a to vam govori da pobunjenici postaju pametniji, ali da shvataju da bi direktan napad na američke trupe bio samoubistvo za njih. To sve više postaje teroristička, a sve manje gerilska kampanja.

Ali sve veće nasilje i veći broj američkih žrtava uvelikom utječu na mišnjenje jvanog mnjenja u Americi, a 2000-ta žrtva je stimulisla nove akcije anti-ratnog pokreta. Anti ratni aktivista, Cindy Sheehan, čiji sin je ubijen u Iraku, ispred Bijele kuće protestvuje protiv rata.

Cindy Sheehan:
Niti jedna osoba nije trebala poginuti, a sada ih je 2000. Naše se trupe moraju vratiti kući što prije.

Podjela mišnjenja kada je u pitanju rat u Iraku je bila očigledna kada je u utorak Senat minutom šutnje odao počast palim borcima. Republikanski senator Bill First i demokratski senator Dick Durbin imali su drugačija mišljenja o ovoj žrtvi.

Bill First:
Mi i dalje nudimo našu zdušnu podršku i molimo se za njih. Mi ćemo istrajati u borbi protiv terorizma.

Dick Durbin:
Amerika ne smije dozvoliti da cijela zemlja zastrani u rat bez kraja u Iraku.

Neki ove žrtve vide prevelikim, a neki vide poboljšnje i progres nakon izbora i nedavnog ustavnog referenduma, ali za obitelji stradali, svaki gubitak je ogroman.

XS
SM
MD
LG