Linkovi

Umrla Rosa Parks koja je prije 50 godina odbila da svoje sjedište ustupi bijelcu


Rosa Parks, žena koja je odbila da svoje sjedište u autobusu ustupi bijelcu, pokrenuvši tako snažan pokret za gradjanska prava, umrla je u 92. godini. Gospodja Parks je umrla sinoć u svom domu u Detroitu nakon nekoliko godina sve slabijeg zdravlja.

Rosa Parks je sigurno jedna od žena koje su obilježile 20-ti vijek kroz borbu Afro-Amerikanaca u Sjedinjenim Državama za gradjanska prava. Žena koja je sa Martinom Luterom Kingom imala najveću ulogu u traženju od Amerikanaca da žive u skladu sa Ustavnim odredbama o jednakosti svih ljudi.

Rosa Lee Parks je imala 42 godine kada je 1955. godine svojim prkosom promjenila kurs američke istorije i zaradila titulu «majke pokreta za gradjanska prava»

U to vrijeme, Zakon o segregaciji je bio još uvijek na snazi, još od vremena obnove nakon Gradjanskog rata, koji je zahtijevao razdvajanje rasa u autobusima, restoranima i javnim mjestima na jugu Sjedinjenih Država., dok je u isto vrijeme zakonom zabranjena diskriminacija u praksi mnogim crncima onemogućavala dobijanje posla čak i na sjeveru zemlje.

Rosa Parks je krenula kući u prepunom autobusu u Montgomery-u, u Alabami, 1 decembra 1955. godine, kada joj je vozač naredio da ustane i mjesto ustupi bijelcu. Ona je to odlučno odbila i zbog toga je uhapšena. Dvije crnkinje u okrugu Montgomery su takodjer uhapšene ranije te godine po istim optužbama, ali je gospodja Parks završila u zatvoru, i kažnjena je sa 14 dolara.

Sjećajući se toga ona je kasnije rekla:

Nisam željela ustati. Nisam mislila da trebam. Mislila sam da mi to više ne treba da trpimo.

Njeno hapšenje je pokrenulo 381 dan dug bojkot javnog sistema gradskog prevoza. Bojkot je organizirao tada malo poznati baptistički crni svećenik Martin Luther King Junior, koji je kasnije dobio Nobelovu nagradu za mir. Bojkot je trajao sve dok Vrhovni sud Sjedinjenih Država nije presudio da je praksa rasne segregacije u autobusima nezakonita.

Medjutim, bojkot u Montgomery-u je pokrenuo čitav niz aktivnosti koje su dovele do konačnog ukidanja zakona koji su legalizovali segregaciju i praksu rasne diskriminacije u Sjedinjenim Državama.

Rosa Parks je nagradjena Zlatnom medaljom američkog kongresa, a ulica u kojoj je prije 50 godina uhapšena gospodja Parks, nosi njeno ime – Avenija Rose Parks.

Rosa Parks:

Želim da me se sjećaju kao osobe koja je žAeljela da bude slobodna i da drugi, takodjer, budu slobodni.

Senator Eward Kennedy je povodom smrti Rose Parks rekao da je Amerika izgubila «hrabru ženu i istinskog američkog heroja».

XS
SM
MD
LG