Linkovi

Kako zaustaviti ilegalnu imigraciju u SAD


Predsjednik Sjedinjenih Država, George Bush traži od Kongresa da odobri njegov plan na presjecanju ilegalne imigracije koji će koštati više milijardi dolara. I dok se gotovo svi slažu da imigracijski sistem treba cijelovite reforme, vode se oštre debate oko toga kako otkloniti sadašnje propuste.

Procjenjuje se da u Sjedinjenim Državama radi oko 11 miliona ilegalnih radnika, a iz američkog ministarstva trgovine kažu da bi broj ilegalaca mogao biti i dva puta veći, ako se uključe i članovi porodica koji ne rade.

Nacionalna federacija koja predstavlja interese kompanija u Sjedinjenim Državama tvrdi da je imigracioni sistem oštećen i da ga treba popravljati, što smatra i predsjednik Bush koji je ove sedmice potpisao zakon o unutarnjoj sigurnosti vrijedan 32 milijarde dolara. Predsjednik Bush želi osigurati američke granice i otežati dobijanje posla ilegalcima, ali i dalje osjeća potrebu za inostranim radnicima:

”Mi moramo naći put kako udovoljiti tom zahtijevu povezujući poslodavce iz Amerike i radnike iz inostranih zemalja na privremnoj i zakonitoj osnovi.“

Reforma, koju treba da odobri Kongres, uključuje privremeni program za goste radnike koji bi dozvolio strancima bez papira da rade u Americi tri godine, prije nego se vrate u svoje zemlje gdje mogu tražiti novu radnu dozvolu. Predsjednikov prijedlog osigurava i fondove za jaču kontrolu granica, od broja čuvara do tehničkog unaprijedjenja i većih pritvornih centara.

I dok se svi slažu da su potrebne promjene, postoji neslaganje kakve. Senatori John McCain i Ted Kennedy žele omogućiti ilegalnim imigrantima da postanu američki gradjani, bez potrebe odlaska kući.

Ted Kennedy, senator demokrata:
Ključna razlika je u tome, što predsjednik želi da se ti ljudi vrate u svoje zemlje, što baš nema puno smisla ekonomski, a ni sa humanog aspekta.

Predsjednik Bush se protivi amnestiranju ilegalnih imigranata, kao i senator McCain. On kaže da će njegov zakon zahtijevati od ilegalaca da plate 2 hiljade dolara kaznu , nakon čega mogu dobiti privremeni identifikacijski dokument sa kojim onda mogu tražiti posao.

John McCain, senator republikanac:
I onda će oni trebati da rade 6 godina, da bi stekli pravo na ”zeleni karton“, dokument koji pruža pravo na boravak i rad, i na kojeg će čekati dodatnih oko pet godina. Ko god to zove amnestijom ne gleda u isti riječnik, odnosno, mislim da smo priličito oštri prema njima.

Ali ne dovoljno oštri po mišljenju Nacionalnog vijeća granične straže. Njihov sindikat, koji predstavalja preko 10 hiljada agenata graničnih patrola želi zaustaviti sve ilegalne imigrante.
T.J. Boner tvrdi da ilegalci uzimaju poslove i obaraju kvalitet života u Americi.

T.J. Boner:
To se desilo u industriji pakovanja mesa na Srednjem Zapadu gdje su Amerikanci radili za 18 dolara na sat, i gdje sada rade meksikanci za 6 dolara na sat. To se desilo u gradjevinskoj industriji i mnogim drugim.

Medjutim, članovi zajednica dosljenika iz Južne Amerike, najveće i najbrže rastuće manjine u Americi, kažu da ilegalci uzimaju poslove koje Amerikanci neće. Cijele industrijske grane kao poljoprivreda i gradjevinarstvo se oslanjaju na jeftine inostrane radnike.

U medjuvremenu dok debate traju, kako se procjenjuje , iz Meksika svake godine udje u Ameriku oko 900 hiljada ilegalnih emigranata, i kako kažu iz grupe gradjana Minutemen, koji dobrovoljno pomažu čuvanje granica, uz one koji traže posao, jednako tako mogu ući i teroristi.

XS
SM
MD
LG