Linkovi

Robotika postaje unosan posao


Robotika postaje unosan posao. To više nije naučna fantastika, roboti nas vode na mjesta na kojima ranije nisu bili.

Japanska kompanija je upravo proizvela robota koji može voziti bicikl. On nije od neke koristi, ali nam Murata dječak, kako zovu ovog robota teškog 5 kg., pokazuje najnovija dostignuća u polju robotike. Senzori na njegovima prsima mjere brzinu i daljinu, a žiroskop mjeri ugao i nagib, što mu pomaže u održavanju ravnoteže na dva točka, vještini svojstvenoj samo ljudima i nekim životinjama.

Korisniji, a manje slični čovjeku su roboti koji vam mogu usisati dnevnu sobu, kao i Segway, skuter koji oržava vlastitu ravnotežu, a koristi se za transport ljudi.

Jim Narrod, njegov izumitelj, kaže da uz pomoć tehnologije robotima možemo dati mobilnost.

Jim Narraod:
Ljudska forma, više od pojasa je vjerovatno najbolja za gledanje i pokretanje ruku. Mi mislimo da je tehnologiju ispod pojasa najlakše koristiti. Mislimo da se robot može slobodno kretati i da ga je lakše upravljati.

Oni se takodje mogu koristi za izmještanje ranjenih vojnika sa lokacije bitke.
NASA ovu tehnologiju koristi da bi razvila Robonaut-a, a to bi bio astronaut koji nikad nije umoran, i nije mu potrebna ni hrana, ni voda, ni san.

Walter Weisel iz kompanije Innova Robotics kaže da se nauka može primijeniti za praktičnije svrhe i vjeruje da će robotika postati multi milijarderskom industrijom.

Walter Weisel:
Na primjer, ako uzmemo ruku robonauta, koji ima taktičke senzore u svakom prstu, i bukvalno bi vam mogao otkopčati košulju, hajde da nadjemo način da to primjenimo kao pomoć starijim ljudima ili hendikepiranim, ili bi se čak moglo instalirati i na invalidska kolica.

Ako je Weisel u pravu, robotika se ubrzano kreće ka profitabilnoj budućnosti. 23 automobila su utrkivala na više 200 kilometara u pustinji u Nevadi na vrlo teškom terenu, za nagradu od dva miliona dolara. Ovi automobili koriste lasere, radare i satelite za navigaciju. Sebastian Thurn sa Stenford univerziteta, koji je upravljao pobjednikom, kaže da je trka bila kao i bilo koja druga trka, osim što nije bilo ni vozača ni daljinskih upravljača.

Sebastian Thurn:
Ja predvidjam da će u budućnost automobili voziti mene, i vjerujem da ću tada imati više povjerenja u automobil nego u samoga sebe.

Iako put ponekad izgleda trnovit, Pentagon koji je bio sponzor ove trke, ima vrlo ozbiljan cilj, a to je da razvije autonomna vozila koja mogu sama sobom upravljati na opasnom terenu, kao što su ratne zone.

Potencijal ovog polja je vrlo privlačan i za mlade studente. Ellisa Bryant razmišlja o karijeri u polju robotike.

Elisa Bryant:
To je jedan od mojih planova za budućnost jer time mogu pomoći i ljudima i robotima.

Uprkos njihovoj usavšenosti, roboti su i dalje samo igračke za mnoge. Ali naučnici kažu da su mogućnosti robota neizmjerne, i jedno su ograničeni onim što ljudski mozak može da zamisli.

XS
SM
MD
LG