Linkovi

Američka vlada je uvijek smatrala da se i Daytonski sporazum mora mijenjati i modernizirati


Govoreći na konferenciji za novinare nakon susreta sa članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Adnanom Terzićom te liderima stranaka iz RS-a Draganom Čavićem, Mladenom Ivanićem i Miloradom Dodikom, pomoćnik američkog državnog sekretara za političke poslove, Nicolas Burns je najavio da će Sjedinjene Države na 10. godišnjicu potpisvanja Daytonskog sporazuma organizirati svečanost u Washingtonu.

Ovom prilikom, istakao je da su Sjedinjene Države ohrabrene napretkom koji je postignut u reformi odbrane, te dostignutim u reformi policijskih naga.

Iako spor, BiH je ostvarila značajan napredak, pogotovo u reformama obrane i policije, ističe g. Burns. Političkim liderima u BiH i predtsavnicima političkih stranaka iz RS, poručuje da su sljedeći korak BiH ustavne reforme:

« Potrebno je dalje razvijanje Daytonskog sporazuma, ali da bi se ojačalo jednočlano Predsjedništvo u budućnosti, jačala pozicija premijera u budućnosti, efikasniji parlament u budućnsti. O tome je već bilo govora, to je logični slijed, to je budućnost, koja će nas odvesti dalje od napretka koji smo postigli po pitanju obrane i policije «

Konstataciju da pojedine hrvatske stranke zagovaraju promjenu Ustava, ali zbog formiranja trećeg entiteta u BiH, g. Burns je prokomentirao na sljedeći način:

«Mislim da bi to bila ustavna reforma unatrag. Dakle, nismo za to. Daytonski sporazum imao je za cilj da okonča rat i da omogući da ova zemlja, ponovo stane na svoje noge, i da omogući ljudima da u miru žive zajedno. Daytonski sporazum je u tom smislu uspio. Moja vlada nikada nije smtrala da je ovaj sporazum nešto zacementirano, da se ne može mijenjati, da se ne može modernizirati. Državni sekretar Kristofer, g Hoolbruk, svi Amerikanci, sve Vlade, uključujući i vladu predsjednika Busha i državna tajnica Rice, svi mi smo uvijek smatrali da kako se vremena budu mijenjala, da se i Daytonski sporazum mora mijenjati i modernizirati. «

Članovima predsjendištva, a posebno političarima iz RS, danas je poručeno da SAD neće podržati članstvo BiH u Partnerstvu za mir, sve dok Karadžić ne bude u Hagu. Isto važi i za Srbiju i Hrvatsku. Bez Mladića i Gotovine u Hagu, te zemlje ne mogu računati na američku podršku na njihovom putu u euroatlantske integracije.

« Jako je važno da čujemo jasnu izjavu rukovodstva bosanskih Srba da smatraju da se i Karadžiæ i Mladić trebaju ili dobrovoljno predati ili ih se treba uhapsiti. Gospoda Čović, Dodik i Ivanić su me upravo uvjerili na sastanku da je to njihov stav. Oni su rekli da smatraju da Karadžić i Mladić trebaju da se predaju i da trebaju odgovarati za ratne zločine u Hagu. Ja sma rekao da mi je drago da to čujem, ali da bi mi bilo još draže da se to i desi. «

SAD će 21 novembra u Washingtonu organizirati ceremoniju obilježavanja desete godišnjice Daytonskog sporazuma. Na ovoj svečanosti, na kojoj su planirani susreti državne tajnice Condollezze Rice sa članovima Predsjedništva, državnim i entitetskim liderima, kao i susreti s kongresnim liderima, neće se samo gledati u prošlost, "već je potrebno da se gleda dalje od postignutog, odnosno prema ustavnim promjenama koje će nas odvesti dalje", kazao je Burns.

XS
SM
MD
LG