Linkovi

Unutar EU nisu svi ravnopravni kod lječenja raka


Jedan upravo objavljeni izvještaj ukazuje na ozbiljne razlike u liječenju oboljelih od tumora u Evropi. Dok austrijski, španski i švajcarski pacijenti imaju mogućnost da pod hitno dobiju najnovije preparate koji im mogu spasiti ili produžiti život - oni u drugim zemljama EU moraju na to dugo čekati.

Najnoviji lijek protiv tumora uveliko se proizvodi u jednoj njemačkoj tvornici. Medjutim, ako su tačni nalazi najnovijeg istraživanja - većina ovih pakovanja stići će do oboljelih u samo nekoliko izabranih evropskih zemalja dok će drugi na njih morati čekati godinama.

DR NILS WILKING, naučnik:
Vjerujem da su mnogi životi izgubljeni upravo zbog dugog odlaganja uzimanja lijekova. Primjer - lijek Herceptin, za liječenje tumora dojke. Znamo da taj lijek popravlja stanje i u kasnijim i u ranijim fazama bolesti. Ali, evo, pet godina nakon početka proizvodnje, evropski pacijenti nemaju ravnopravan pristup tom lijeku.

Doktor Wilking, švedski akademik, jedan od dvojice autora studije izložio je nalaze pred Evropskim Parlamentom. Rezultati pokazuju da pacijenti u Austriji, Španiji i Švajcarskoj uvijek prvi dobijaju najnovije lijekove, dok britanski, češki, madjarski i poljski bolesnici i dalje bivaju zaobidjeni. U nekim zemljama oboljeli od raka uopšte ne mogu da dobiju te lijekove ili ih ne dobijaju dovoljno - zbog ograničenih finansijskih mogućnosti njihovih vlada. To je sve jedan novi izazov za Evropsku Uniju i obaveza koja mora biti razriješena.

CHARLOTTE CEDERSCHIOLD:
Današnja konferencija je ukazala na potrebu da oni koji rade u institucijama EU pomognu da više pažnje bude usmjereno u korist pacijenata.

Studija pokazuje i da samo 5 procenata ukupnih evropskih zdravstvenih troškova ide na tretman tumora - koji je u Evropi, medjutim, druga najsmrtonosnija bolest. A od tih 5 procenata, samo 10 procenata ide na proizvodnju novih lijekova protiv tumora.

XS
SM
MD
LG