Linkovi

Sjedinjene Države imaju ogroman uticaj na Balkanu


Američki državni potsekretar za politička pitanja Nicholas Burns je danas u State departmentu obavijestio novinare o svojoj predstojećoj posjeti Briselu, Sarajevu, Prištini i Beogradu. Iz State departmenta izvještava Amra Alirejsović.

Prva stanica gospodina Burnsa u Evropi biće Brisel, gdje će u utorak razgovarati o Iranu, Afganistanu, te budućnosti Kosova, i BiH. Nick Burns je naglasio da su Sjedinjene Države zemlja koja ima ogroman utjecaj na Balkanu, samom činjenicom što je u ovo doba prije deset godina bila uključena u zaustavljanje rata u BiH. Američki državni potsekretar za politička pitanja nakon toga odlazi u Sarajevu.

Tu je u samo nekoliko posljednjih sedmica postignut ogroman napredak. On će u Sarajevu kako kaže čestitati liderima i američkom pregovaračkom timu, osobito ambasadoru McCleheniju, za posredovanje u donošenju odluka o reformi odbrane i policije, što je,kako kaže, vaoma kontroverzno i osjetljivo pitanje. Nismo očekivali napredak po pitanju reforme policije, rekao je Nick Burns i dodao da će fokus njegove posjete biti pokušati pitanje policijske reforme dovesti do punog dogovora kako bi 10 godina nakon Dejtona zemlja konačno mogla imati ujedinjene institucije.

Gospodin Burns je dodao da američki zvaničnici pozivaju neke od balkanskih lidera da dođu u Washginton naredni mjesec u povodu obilježavanja 10-te godišnjice Dejtona, kako bi se vidjelo na koji još način Sjedinjene Države mogu pomoći u implementaciji Dejtona i hapšenju optuženika za ratne zločine. U Washingtonu je povodom Dejtona također, kako je rekao, planirana akademska konferencija čiji će domaćin biti jedna od nevladinih organizacija.

Srbija je, prema riječima gospodina Burnsa, jedna od ključnih zemalja regiona s ogromnim potencijalom. Njegova poruka srpskim liderima će, kako kaže, biti da Sjedinjene Države žele bolje odnose, ali da će blokirati svako nastojanje za ulazak u NATO savez ukoliko se Karađić i Mladić ne nađu u den Hagu. Mi smo razočarani da se to nije desilo prije obilježavanja 10-te godišnjice Srebrenice, koju ne možemo zaboraviti, i sada se opet približavamo još jednoj desetogodišnjici.

Od moje posjete u junu, nije postignut nikakav napredak, iako su mi tada dali jasan signal da je hapšenje ratnih optuženika imanentno. Mislim da se radi o nedostatku političke volje u Srbiji, jer se zna da je Ratko Mladić prije samo dvije godine boravio u vojnim bazama u toj zemlji.

Hapšenje optuženika je obaveza vlasti u Beogradu i Banja Luci i Sjedinjene Države s njima neće imati normalne odnose ukoliko ne dođe do hapšenja, naglasio je Nick Burns.
On je dodao da je isti slučaj i s Hrvatskom, te da Sjedinjene Dražave neće podržati primanje te zemlje u NATO savez niti normaliziranje odnosa NATO-a i Hrvatske, ukoliko se ne uhapsi Ante Gotovina.

Nick Burns je objasnio da u NATO savezu mora doći do konsensusa za primanje novih članica, te da Sjedinjene Države neće pristati na primanje Beograda i Zagreba ako se ne ispuni obaveza hapšenja optuženika za ratne zločine.

Sjedinjene države se slažu da bi trebali započeti razgovori o konačnom statusu Kosova, što će biti centralna tema razgovora u Prištini. Sjedinjene Države će pomoći UN-u pri imenovanju izaslanika za te pregovore, kao i američkog predstavnika. Ljudi tog regiona imaju pravo znati da imaju budućnost, rekao je gospodin Burns. Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju odluku generalnog sekretara UN-a Kofija Anana da se započnu pregovori. Od gospodina Anana će i zavisiti kada će ti pregovori započeti i kada će završiti, rekao je Nick Burns. Cilj njegove posjete Kosovu će biti pripremiti teren za pregovore, koji se već 6 godina odgađaju.

XS
SM
MD
LG