Linkovi

Za Državno tužilaštvo BiH, lista učesnika srebreničkog masakra ima prioritet


Iz Državnog tužiteljstva Bosne i Hercegovine saopšteno je da će tužiteljstvo prioritetno uzeti u razmatranje listu od preko 17 hiljada imena-učesnika u srebreničkom masakru 1995. godine, koje je identificirala Radna grupa za Srebrenicu vlade Republike Srpske.

Iz te specijalne radne grupe koja radi na sastavljanju izvještaja od 2003. godine, jučer je saopšteno da lista imena-učesnika neće biti javno publikovana, ali da će spisak biti dostavljen uredu Državnog tužitelja na pregled i dalji postupak, odnosno podizanje eventualnih optužnica.

U izvještaju Radne grupe za Srebrenicu se kaže, pored ostalog da je 19 hiljada i 473 pripadnika raznoraznih jedinica tadašnje vojske Republike Srpske i pojedinaca , na različite načine uzelo učešća u masakru Srebreničana i da su tačno 17 hiljada i 74 osobe identificirane imenom i prezimenom.

Na informaciju o proslijeđivanju izvještaja Posebne radne grupe za Srebrenicu uslijedile su i određene reakcije. Kada su u pitanju obični građani za dva mišljenja ili stava može se se reći da karakterišu većinu reakcija koju se zabilježile tv kamere.

Iz ureda Državnog tužitelja Bosne i Hercegovine takođe je saopšteno da izvještaj radne grupe još nije analiziran, ali da će biti razmotren vrlo pažljivo. Posebno prioritetno biće analizirano to da li se na listi učesnika srebreničkog masakra nalaze imena osoba koja sada obavljaju visoke državne i javne funkcije ili rade u policijskim i pravosudnim službama i ustanovama.

XS
SM
MD
LG