Linkovi

Topljenje polarnog leda


Neki su naučnici odavno vjerovali u teoriju o globalnom zagrijavanju - odnosno da vazduh i voda postaju topliji zbog sagorijevanja fosilnih goriva i industrijskog zagadjenja. Sve to, kako tvrde stručnjaci doprinosi “nastanku efekta staklene bašte“. Sada ima dodatnih dokaza o toplijim tempraturama - tokom ljeta, ledeni omotač oko Sjevernog pola se otapa, kako kažu zabrinjavajućom brzinom. Izvještava novinar Glasa Amerike, Ernest Leong.

Zaledjena površina Sjevernog ledenog okeana bila je nazvana “ ljetnim klima-uredjajem” sjeverne hemisfere. Ova nepregledna ledena polja uvijek su rashladjivala ljetne vjetrove koji pušu ka jugu i važna su kako bi se spriječilo pregrijavanje sjeverne hemisfere.

Normalno, tokom ljeta dio leda se otopi i zimi se obnovi. Ali od sedamdesetih godina blizu 30 procenata arktičkog leda bi se otopilo
tokom ljeta. Sa tim procentom, vjeruju neki, led bi se mogao potpuno otopiti jednoga ljeta prije kraja ovoga stoljeća.

Istrazivač pri NASA-i doktor Waleed Abdalati kaze:

2005. godine je zabilježena najniža količina leda do sada. Mi smo posmatrali kako taj led uzmiče, godinu za godinom. Tu se zaista nesto dešava.

Ove godine 1,3 kvadratna kilometara više leda se otopilo nego što se prosječno otopi godišnje. Manje leda znači manje bijele površine koja odbija sunčevu toplinu sa površine Zemlje i vise otkrivenih tamnih morskih površina da upiju vrelinu. Ovaj preokret ubrzao je proces otapanja
preostalog leda.

Neki naučnici smatraju da, kako se temperatura vode povećava, povećava se vjerovatnoća vremenskih nepogoda, kao što su uragani.

WALEED ABDALATI: Dakle ovo je nestabilan sistem.

Nestabilan sistem, koji direktno utječe na one koji žive na području Arktika. Ovaj lovac na kitove je doživio iznenadjenje kada je htio da provjeri u kakvom je stanju meso kita smještenog u njegovom podrumu u ledu.

WHALE HUNTER:
Koža i masnoća bi trebali biti potpuno smrznuti. Već se otapaju.

Prije je sav teren na Sjevernom polu na dubini većoj od 1,2 metra bio potpuno zaledjen. Podrum ovog lovca na kitove je dva puta dublje - na 2,4.
metra ispod povrsine.

Arktički led štiti obalu od otvorenog mora. Kako se led povlači, sela kao što je ovo moraju se pomaći, da ne bi bila povučena u okean. Povlačenje leda utječe takodjer na biljni i životinjski svijet. Ptice iz toplijih krajeva kao što su crni ždral i morski papagaj sele se dalje na
sjever. Polarni medvjedi gladuju kako se njihov teren za lov, zaledjena površina okeana, smanjuje.

Za većinu nas dokaz za zagrijavanje svijeta može se naći u toplijim ljetima i oštrijim zimama. Oni koji žive na ledenim poljima “ljetnog
klima-uredjaja” mogu posmatrati kako se njihov svijet topi pred njihovim očima.

XS
SM
MD
LG