Linkovi

Uzgoj vinskog groždja uz klasičnu muziku


Ovo je vrijeme kada se u Hercegovini privodi kraju berba groždja i prave čuvena vina poput žilavke i blatine. Priča, koja sljedi, dolazi iz Toskane u Italiji, ali, možda, može dati ideju nekim hercegovačkim vinarima. Toskana je pokrajina koja u Italiji proizvodi neka od najboljih vina, i gdje vinari sljede tradiciju još iz davnih vremena Rimskog carstva. Medjutim, novost koja bi mogla promjeniti način proizvodnje vina u svijetu, donio je novajlija u toj oblasti.

Ovdje na vrhu brijega sa kojeg se vide ogromni vinograd ispunjava vas muzika. Dole u vinogradu, muzika je svuda. Handle, Mozart. Sluštelji...groždje. Redovi i redovi trsova i groždje koje sazrijeva na toskanskom suncu. I ovaj čovjek kaže da je groždje veće upravo zbog muzike.

Carlo Cignozzi, vlasnik vinograda:
Mislim da je za harmoniju najbolja klasična muzika.

Carlo je sam posadio ovaj vinograd. Tri godine je čekao da dodje na rod. Za to vrijeme svirao je muziku koju voli. I, jednog dana, jedan od njegovih radnika, neki koji se zvao Stephano, otkrio je nešto iznenadjujuće. Stephano je bio toliko uzbudjen, jer je groždje u polju sa muzikom bilo tako veliko i zdravo. U svakoj uspješnoj berbi to se ponavljalo. U poljima bez muzike groždje je bilo slabo, i često inficirano raznim bubama. U polju sa muzikom zdravo.

Muzika ovdje nije nikada bila dio tradicije, i Carlo kaže da možda ljudi misle da je malo luckast što to radi.

U gradu, medjutim, priznaju da Carlo pravi dobro vino.

Tullio Scriveni, stanovnik Montalcina:
On je odlučio da u u ovom kraju pomješa muziku i vino. Fantastična ideja. To je umjetnički izraz.

Na kraju za Carlov projekt su se zainteresovali na Univerzitetu u Firenci i sada istražuju zašto njegovo groždje tako dobro uspjeva uz klasičnu muziku. Nikada uz rock and roll, insistira Carlo. Rok, čak nije dobar za ljude, zašto bi ga svirao mom groždju, kaže ovaj zaljubljenik muzike, groždja, i vina.

XS
SM
MD
LG