Linkovi

Sumnjive aktivnosti na internetu možete prijaviti FBI-u, www.ifccfbi.gov


Internet je izveo revoluciju u svijetu i životima ljudi uopće. Internetom se može doprijeti do svakog kutka na svijetu, do svakog dogadjaja, ili fenomena, bilo da je dobar ili loš. Kako izvještava novinarka Glasa Amerike Naheda Zayed, mnogi kriminalci čekaju na svoju priliku u tzv cyber prostoru, dok im mnogi nevini ljudi, i ne znajući, tu priliku omogućavaju.

Svaki puta kada uključite kompjutor i otisnete se na internet, postajete potencijalnom žrtvom cyber zločina. Jedna grupa volontera pokušava držati stražu na internetu protiv cyber kriminala. Grupu vodi March Sachs

”Za kriminalce je ovo sjajna prilika. Internet u svoj svojoj prostranosti daje im priliku , svojom anonimnošću, da čine šta hoće. Internet je uglavnom bez apsolutno ikakve kontrole.“

Dan Larkin je na čelu Centra za internet, pri FBI-ju. On se svakodnevno susreće i bori sa cyber kriminalom, za kojeg kaže da je raznolik i globalan.

DAN LARKIN:
Jedan velikio dio internet kriminala stiže iz Zapadne Afrike, zatim istočne Evrope, Rusije, nešto iz Azije i Južne Amerike.

Ovi kriminalni prstenovi, zajedno s cyber kriminalom u Sjedinjenim Državama, povezani su u razne šeme kojima je cilj sve: od kradje identiteta, do intelektualnog piratstva, seksualnih zločina, raznih financijskih šema, nametanja proizvoda reklamama koje iskaču na ekranu. No, ono što je zanimljivo jest da su neka kućanstva ne želeći, suučesnici u tome.

MARCH SACHS:
Na milijune korisnika nikada ne ažuriraju kompjutorski sistem, ne štite ga od virusa, odlaze na razne web stranice i instaliraju kojekakve programe, ne znajući ni šta je niti ima li potencijalne opasnosti od toga.

Stručnjaci kažu da kriminalci upravo na to računaju; kada se sistem ne ažurira, ili kada nema zaštite, kompjutori medjusobno šire opasne viruse.

MARC SACHS:
Tokom noći zatvorite kompjuter i nemate pojma da se zarazio i šalje cijelu noć na hiljade neželjenih poruka drugim kompjutorima.

Cilj kojekakvih elektronskih poruka ili reklama je da vas namame da otvorite odredjenu stranicu ili dodatak nekoj poruci. To se u cyber svijetu zove ribarenje, a cilj kriminalaca je da vas na svaki način nagovore da im date neki novac, ili da vam ukradu identitet.

DAN LARKIN:
Na primjer, poruka vam stigne da idete na stranicu svoje banke i otvorite račun, dakle da mu pristupite, da biste, kao još jednom potrdili vlastite podatke ili slično.

Upravo je kradja identiteta veliki dio kriminala na internetu. Najpoznatiji su slučajevu upada u mreže banaka ili korporacije gdje se pokradu na milijuni dolara. Ali i mnogi kućni kompjutori su izloženi riziku.

Slamanje kriminala u cyber prostoru dugotrajan je zajdnički napor mnogih policija, velikih kompanija, kao i privatnih grupa za sigurnost interneta. No, i korisnici kompjutora kod kuće mogu doprinijeti toj borbi, tako što će paziti šta otvaraju na ekranu, i što će ažurirati i zaštititi sistem. Sumnjive aktivnosti na internetu možete prijaviti FBI-ju, i to putem njihove stranice na webu. - www.ifccfbi.gov

XS
SM
MD
LG