Linkovi

Kriminalci bježe preko entitetskih granica da bi izbjegli pravdi


Nakon što je danas u Sarajevu, od strane evropskih i američkih zvaničnika jasno naglašeno da usvajanje policijskih reformi ne smije biti dovedeno u pitanje, već samo vrijeme potrebno za dovršetak tog procesa, eho tih upozorenja dolazi i iz Brisela.

U reakciji na stavove visokih evropskih i američkih zvaničnika povodom odbijanja vlasti RS da stave potpis na reformu policije zasnovanu na tri evropska principa, Brisel ponavlja podršku Visokom predstavniku, lordu Ashdownu i privrženost stavovima da je jedini izlaz iz trenutne situacije- prihvatiti reformu policije na principima koji će BiH otvoriti vrata integraciji u evropske strukture.

Tako se u komesarijatu za proširenje Evropske komisije ne ostvalja prostora za dvoumljenje.

Predstavnik za štampu komesara Olli Rehna, Krisztina Nagy:

Jasno je da se mora postići sporazum u BiH oko policijskih reformi, zasnovan na principima postavljenim od strane EU. To je uslov i on mora biti ispunjen.

U Medjunarodnoj kriznoj grupi smatraju da su policijske reforme, onakve kakve nastoji da provede Unije, u korist svih stanovnika Bosne i Hercegovine.

Direkror za Balkan Medjunarodne krizne grupe,
Nicholas Whyte:

Iz ugla običnih gradjana, bilo bi veoma dobro da se provedu reforme policije- tada ne bi bilo problema kakve sada imate - kriminalci bježe preko entitetskih granica, da bi izbjegli pravdi. To bi, generalno, značilo znatno efikasniju policiju, čime bi zemlja bila u stanju da ispuni medjunarodnu obavezu vladavine prava i da ne bude "utočište kriminala", što je sada slučaj. Iz svih ovih razloga policijske reforme su dobre. Jasno mi je zašto još uvijek ima političara koji ne žele da im se priklone, medjutim, oni nisu u pravu".

Ozbiljnije evropske ocjene i korake realno je očekivati kada se, početkom oktobra, u Luxembourgu okupe šefovi diplomatija država članica, čiji zaključci će odrediti stav Unije prema zastoju u integracijskom procesu BiH i njegovim razlozima.

XS
SM
MD
LG