Linkovi

U Americi je Islam u procvatu


Istraga po pitanju terorizma u Californiji; hapšenja u saveznoj državi New York; zatvarnje jedne humanitarne organizacije zbog ilegalnih aktivnosti - za neke, to su imidži koji definiraju Muslimane u Americi. Medjutim, islamska zajednica u Americi kaže da je to pogrešno.

U Sjedinjenim držvama, zemlji koja zasnovana izmedju ostaloga na slobodi religiije, Islam je u procvatu. Sa više od pet miliona Muslimana, islam je vjera koja se najbrže širi. Njeni sljedbenici vuku korijene iz Azije, Srednjeg istoka i Afrike, mikrokozme islamskog svijeta.

Ali nakon što su islamski teroristi, prije četiri godine, pretvorili avione u oružje, američki su Muslimani doživjeli da se njihova religija kritikuje, a neki su čak nazivali Islam terorističkom organizacijom. Rabija Ahmed, glasnogovornica Islamskog savjeta za odnose sa javnošću, kaže da teroristi nisu pravi Muslimani.

Rabiah Ahmed:
Ovi ekstremi - koji zapravo djeluju izvan okvira Islama, se služe našom religijom i manipulišu njome da bi promovirali svoje političke ambicije. I na žalost, nekoliko ljudi koji djeluju izvan okvira Islama- kao što su ovi teroristi-su prisutniji u medijima nego hiljade Muslimana koji preziru terorizam.

Postoji intelektualna i religijska borba unutar Islama, izmedju umjerenih struja i radikalnih koji žele nametnuti svoje ekstremno vjerovanje. Idejni rat se vodi u mnogim džamijama i Islamskim centrima širom Sjedinjenih Država.

Nedavno istraživanje Centra za religijska prava se upoznalo sa stotinama knjiga i pamfleta sakupljenih u džamijama i Islamskim centrima u Americi. Istraživanje zaključuje da ta literatura koju je objavila vlada Saudijske Arabije promovira extremnu Vehabijsku verziju islama, i inače začetu u Saudijskoj Arabiji.

Nina Shea, Centar za religijska prava iz literature izdvaja:

”Kažu, na primjer, odvajajte se od infidela, nevjrenika... vaša je vjerska obaveza da mrzite kršćane i jevreje; da mrzite Ameriku. Nikada ne pomozi nevjerniku, nikada ne pomozi Amerikancu!

Islamski lideri kažu da ova literatura ne predstavlja poglede većine američkih Muslimana. Medjutim, po mišljenju Zahid-a Bukhari-a iz Centra islamsko- kršćanskog razumijevanja, dogadjaji u posljednjih nekoliko godina su nagnali mnoge Mislimane da sami sebe sagledaju.

Zahid Bukhari, Centar islamsko-hrišćanskog razumijevanja:

”Oni su živjeli ovdje fizički, a mentalno i duhovno su i dalje živjeli u zemljama i društvima odakle potiču. Sada konačno postoji tendencija da se i mentalno i fizički živi u ovoj zemlji.“

Zbog toga, kao što Rabija Ahmed kaže, Islam je njihova religija, a Amerika je njihova domovina.

Rabiah Ahmed:

”Ovo je naša domovina i ovdje treba da ostanemo i da ovdje svoju vjeru predstavljamo adekvatno i istinito i da se borimo za gradjanska prava koja su nam našim ustavom zagarantovana.“

Oni se takodje moraju boriti protiv diskriminacije koja je došla kao posljedica djelovanja ekstremista. Nakon što su terorističkih napada od strane domaćih terorista u Londonu, islamski lideri su po prvi put izdali religijsku odredbu, fatvu, kojom osudjuju teroriste i kojom napadače samoubice nazivaju kriminalcima, a ne mučenik-šehid.

U životima običnih ljudi, američki muslimani prelaze vjerske granice da bi pomogli drugima da bolje razumiju njihovu religiju. Rabija Ahmed se nada da će to utjecati na promjenu stereotipa, i olakšati budućnost novim generacijama Muslimana da ih se smatra iskonskim Amerikancima.

XS
SM
MD
LG