Linkovi

Nagovještaj promjena u angažmanu snaga NATO


Neformalni susret NATO ministara, koji je danas započeo u Berlinu, za dva dana trajanja bi trebao da nagovijesti pravce transformacije vojnog saveza, ali i naglaske konkretnih vojnih angažmana Saveza - poput onih u Afganistanu i na Kosovu.

Petnaest godina poslije i petnaest godina prije, jedan je od naglasaka skupa u Berlinu, uz tvrdnju njenog generalnog sekretara da se u posljednjih petnaest godina Alijansa dramatično promijenila, baš kao i globalna situacija i izazovi, euro atlantska vojna asocijacija bi trebala da zacrta put za narednih petnaest godina. Riječ imaju ministri, a nakon njih će konkretne planove uobličiti vojni planeri.

Kosovo je, bez dvoumljenja, jedan od NATO prioriteta, naglašeno je već prvog dana ministarskog susreta u Berlinu - zvaničnici Alijanse naglašavaju da važnost kosovske misije ilustruje i 16 hiljada vojnika koji su tamo, u trenutku kako kažu "brzih promjena političke situacije". S tim u vezi, ne bez težine se naglašava da je baš jedan od NATO ambasadora, Kai Eide, dobio u zadatak da sačini cjelovit izvještaj o primjeni standarda na Kosovu.

To Savezu daje novu dimenziju i približava ga ulozi političkog partnera, ulozi kakvu već neko vrijeme najavljuje njegov generalni sekretar, Jaap de Hoop Scheffer. Sa druge strane, u aktuelnim prilikama, kakve ne samo u NATO nazivaju ključnim i prelomnim, naglašava se važnost misije KFOR-a, misije koja se i sama transformiše- u pravcu mobilnijih, operativnijih i situaciji na terenu više prilagodjenih medjunarodnih snaga.

Uz ovo, uloga Saveza u Afganistanu je jedna od ključnih tačaka ovog skupa- očekuje se da će američki sekretar za odbranu, Donald Rumsfeld, tražiti od saveznika značajni angažman u toj zemlji i spajanje misija američke vojske i NATO misije u Afganistanu.

Tome se već suprotstavio domaćin skupa, njemački ministar odbrane, Peter Struck, tvrdeći u intervjuu jednoj njemačkoj radio stanici, da je riječ o dva različita koncepta- NATO snage kako kaže, "štite i pomažu", što je široko prihvaćeno od afganistanskog stanovništva, dok bi ih spajanje sa Amerikancima dovelo u situaciju da se bore protiv buntovnika i tako izazovu protiv sebe "odredjene grupe " u Afganistanu.

Sa druge strane, Kanada i Velika Britanija su već izrazile spremnost za spajanjem vojnih misija u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG