Linkovi

Treba dosta napora da se ljudima objasni da nije svaki musliman terorista


London i Madrid nam pokazuju da je svijet još uvijek opasno mjesto, a Katrina nam je pokalaza da još uvijek nismo spremni.

Rat protiv terorizma je ključan, ali ne bi trebao biti jedini aspekt američke vanjske politike. Nijedna zemlja se ne može sama uspješno suprotstaviti terorističkoj prijetnji i važno je graditi savezništvo u svijetu, neka su od mišljena koja su se mogla čuti danas, drugog dana konferencije o terorizmu i sigurnost koja je održana u Washingtonu.

Jedan od istaknutih govornika danas na konferenciji o terorizmu je bila bivša državna tajnica Madleine Albright koja je naglasila važnost dvostranačkih napora u borbi protiv terorizma. Ona je u tom svjetlu rekla da je ponekad važno korištenje vojne sile, ali da također postoje i druge opcije, iako nijedna zemlja to ne može biti bi trebala uraditi sama. Gospođa Albright je istakla da je rat protiv terorizma ključan, ali da ne bi trebao biti jedini aspekt američke vanjske politike. Ja sam za širenje, ali ne i nametanje demokracije u svijetu, rekla je gospođa Albright.

Postoje momenti kada je potrebno upotrijebiti silu, i Kosovo je dobar primjer, ali moramo tu biti jako pažljivi, jer, na primjer u Iraku nismo uradili pravu stvar, rekla je gospođa Albright. Ona je također rekla da je mijenjanje prirode razloga započinjanja rata u Iraku narušilo imidž Amerike, dodavši da je to rat iz izbora, a ne neophodnosti.

Madleine Albright je dodala da će izlazak iz Iraka pomoći reputaciji koju Amerika ima u svijetu i da se na tom polju mora postići uspjeh, ne samo zbog svih onih koji su izgubili živote, već i zboga samih Iračana i američkog ugleda. Treba dosta napora da se ljudima objasni da nije svaki musliman terorista, rekla je gospođa Albright. Po pitanju mogućih novih žarišta u svijetu, ona je izdvojila Afriku, srednji istok i Sjevernu Koreju, koju, kako kaže, trenutno smatra najopasnijim mjestom na svijetu.

Jim Saxton, republikanac iz New Jerseya, predsjedatelj potkomiteta za pitanje terorizma u Zastupničkom domu je upozorio na Iran kao zemlju koja promovira radikalizam i terorizam.

Frances Fukuyama, s univerziteta Johns Hokins je rekao da bi rješavanje pitanje srednjeg istoka riješilo samo dio problema. On je istakao važnost preuzimanja vođstva od strane Amerike, i za to naveo primjer Srebrenice. I on je priznao da postoji mnogo problema kada je pitanju rat u Iraku, osobito kredibilitet Amerike. Gospodin Fukuyama je istakao da su centri problema kada je u pitanju terorizam mjesta kao što su Pariz, London, Amsterdam, koji imaju veliku muslimansku populaciju.

Pukovnik Lawrence Wilkerson, bivši zapovjednik združenog stožera, je priznao da mu odgovor vlade u slučaju uragana Katrina nije ulio nimalo povjerenja, već da ga je, još više zabrinuo.

Kim Campbell, bivša premijerka Kanade je izjavila da ljudi u svijetu žele Ameriku priznati kao svjetsku silu, oni žele da Amerika bude jaka i ne žele da se njen kredibilitet uništi. Međutim važan je dijalog između Amerike i ostatka svijeta, on je zapravo ključan za dugoročnu sigurnost u svijetu, rekla je gospođa Campbell.

Bivši američki senator Warren Rudman, kao i ostali govonici na današnjoj konferenciji, su naglasili važnost dvostranačkog pristupa problemu, te da je četvrta godišnjica terorističkih napada važan trenutak za procjenu kakva bi budućnost trebala biti. London i Madrid nam pokazuju da je svijet još uvijek opasno mjesto, a Katrina nam je pokalaza da još uvijek nismo spremni, rekao je gospodin Rudman.

Jedan od današnjih govornika je bio i Charles Kupchan, profesor međunarodnih odnosa na univerzitetu Georgetown u Washingtonu, i predsjedatelj ekspertne gupe za strategiju i borbu protiv terorizma. Zamolili smo ga da za Glas Amerike kaže kako u ovom trenutku gleda na Balkan, posebno BiH i Kosovo, u okviru globalne borbe protiv terorizma:

Mislim da je u ovom trenutku Balkan drugi ili treći region u smislu prioriteta. Glavni izvori terorističkih napada su još uvijek locirani uglavnom na srednjem istoku, iako mislim da je, što se balkanskog regiona tiče, glavno pitanje šta će se dogoditi u godinama koje dolaze--da li će se riješiti pitanje konačnog statusa Kosova, da li će se BiH držati kao jedinstvena multietnička država, da li će čitav region biti integriran u Evropu. Ako je odgovor na sva ta pitanja negativan, onda možemo očekivati da ekstremističke grupe uzmu korjena na Balkanu. Međutim, ako se postigne napredak ka Evropi, mislim da će pitanje terorizma ostati nizak prioritet kada govorimo o Balkanu. Moja poruka bh vladi i narodu bi stoga bila: radite mnogo više na izgradnji odnosa među zajednicama, pokušajte ostaviti po strani politiku nacionalizma i krenite ka umjerenosti, jer je to najbbolja nada za čitav region.

Pitanje Kosova je vjerovatno ono s najneposrednijim mogućim posljedicama, jer smo stigli do trenutka kada međunarodna zajednica razmišlja o pregovorima o konačnom statusu. Moje osobno mišljenje je da se Kosovo kreće ka nezavisnosti i da bi bilo u interesu srbijanske vlade da pripremi srbijanski narod za zvanično odvajanje Kosova. Kosovski Albanci trebaju odraditi bolji posao po pitanju spremnosti vođenja funkcionalne države--koja će biti demokratičnija, koja će imati vladavinu zakona, ako žele život kao odvojena nezavisna država, kaže gospodin Kupchan.

Upitali smo ga da li Sjedinjene države u ovom trenutku smatraju da je Balkan jedan od regiona odakle dolazi moguća prijetnja od terorizma.

Mislim da je zbog 11 septembra Balkan donekle nestao s američkog radara. Sve je fokusirano na Afganistan, Irak i srednji istok. Mislim da se Balkan ipak polako vraća u fokus, djelimično zbog mogućnosti pregovora o konačnom statusu Kosova. Mislim da je važno da se američka vlada ponovno uključi po pitanju Balkana, jer taj region nije ni blizu tome da ostane izvan radara--ne radi se samo o BiH i Kosovu, već i Makedoniji, dakle zemljama gdje je budućnost neizvjesna i gdje treba postići napredak po pitanju međuetničkih odnosa. Mislim da je jedna od lekcija koju možemo naučiti iz američkog iskustva ta da, kada su muslimanske zajednice dobro integrirane u društvo, mnogo je teže terorističkim mrežama da uzmu korjena. U Evropi možemo vidjeti više terorističkih aktivnosti, jer su muslimani manje integrirani u glavne društvene struje. Mislim da je stoga važno za Balkan da uzme u obzir tu lekciju i da osigura da se muslimanske zajednice ne osjećaju kao građani drugog reda, da imaju društvene i ekonomske mogućnosti. To je najbolji put da se onemogući ulazak ekstremističkim elementima, kaže za Glas Amerike Charles Kupchan.

XS
SM
MD
LG