Linkovi

Više od 50 država ponudilo pomoć SAD


Nakon uraganskog vjetra Katrina, više od 50 država širom svijeta, maedju kojima i BiH, ponudili su pomoć Sjedinjenim Državama. Meksički ratni brod natovaren spasilačkom opremom i svakojakom pomoći za unesrećene sutra bi trebao pristati uz američku obalu Meksičkog zaljeva. Ministar za naftu Venecuele kaže da će njegova zemlja poslati milion barela nafte kao pomoć području pogodjenom uraganom. U isto vrijeme, kako nam iz Glasa Amerike u Washingtonu javlja Omer Vatrić, mnoge zemlje mobiliziraju timove koji zajedno sa pomoći uskoro stižu u Sjedinjene Države.

Sedmicu poslije uragana Katarina, spasilački napori se nastavljaju. Ekipe za pomoć evakuiraju preživjele, dok medjunarodna pomoć nastavlja da stiže sa svih strana.

Avioni britanskih kraljevskih snaga, tradicionalnog saveznika Amerike, nastavljaju dopremati stotine tona hrane za izbjeglice koji su se smjestili širom američkog juga. Doprema pomoći se nastavlja i u ovoj sedmici.

U Parizu, zvaničnici se dogovaraju o pomoći istorijskom francuskom gradu, New Orleansu, dok se radnici Francuskog crvenog križa pripremaju za dolazak u Sjedinjene Države. Vodja tima, Nathalie Tomczak kaže da imaju iskustva u predhodnim prirodnim katastrofama, i da mogu pomoći američkim timovima u Louisiani.

Nathalie Tomczak, Francuski crveni križ:
Bila sam u Sri Lanki i Iranu zbog slične katastrofe, i u svakoj toj situaciji vidim ista razaranja i ljude koji su izgubili sve - porodicu i sve.

Italija šalje na hiljade paketa medicinske pomoći, gumene čamce i pumpe za New Orleans.

Tsunamijem pogodjene zemlje su, takodjer, medju onima koje su ponudile pomoć. Ministar vanjskih poslova Thailanda, Kantathi Suphamongkon, je ponudio lječnike i veće količine riže za američki jug.

Kantathi Suphamongkon, ministar vanjskih poslova Thailanda:
Veoma smo sretni da možemo pomoći našim prijateljima, i naravno, Sjedinjene Države su specijalni prijatelj Thailanda, a prijateljima se pomaže u nevolji.

I dok spasilačke ekipe nastavljaju izvlačiti ljude iz njihovih kuća i zgrada, druge zemlje, uključujući Kuwait, Qatar i Bangladesh su obećale financijsku pomoć.

Medjutim, ne dolazi sva pomoć od prijatelja Sjedinjenih Država. Lideri Cube i Venezuele koji imaju zategnute odnose sa Amerikom, takodjer su ponudili pomoć.

Zvaničnici Sjedinjenih Država kažu da su zahvalni na ponudjenoj pomoći, i rade na tome da vide čija je pomoć prihvatljiva odmah, a koja će više odgovarati dugoročnijim potrebama.

U svakom slučaju trebaće dugo vremena, i ogromna pomoć da se New Orleans i druga mjesta uz američku obalu Meksičkog zaljeva vrate svakodnevnom životu, dok se svi nadaju da se strahovanja gradonačelnika New Orlenasa, Raya Nagina, o mogućih 10 hiljada mrtvih neće ispuniti.

XS
SM
MD
LG