Linkovi

Hurricane Katrina podigao cijena nafte


Broj žrtava od uragana Katrina i dalje se povećava, a obim enormne štete postaje sve očitiji. Gradonačelnik New Orleansa izjavio je za Associated Press da bi se broj postradalih, nažalost mogao mjeriti i hiljadama. Uz sve to, ova prirodna katastrofa, jedna od najvećih koja je ikada pogodila Sjedinjene Države, počinje se odražavati i na tržište, naročito tržište energije.

Ovo bi, kako se procjenjuje, mogla biti najskuplja vremenska nepogoda u američkoj istoriji i očekuje se da će materijalna šteta premašiti 25 milijardi dolara. Vlasti kažu da će trebati najmanje 12 do 16 nedjelja dok stanovništvu ne bude dozvoljeno da se uopšte vrati i vidi svoje poplavljene domove. Medjutim Katrina je izazvala i drugu vrstu pogubnog talasa - na svjetsko energetsko tržište. Više od 20 naftnih bušotina jednostavno je nestalo u Meksičkom Zaljevu i proizvodnja nafte u tom regionu je opala za 95 procenata. Špekulacije o porastu potražnje odmah su izazvale groznicu kupovine dodatnih količina nafte.

IRA ECKSTEIN,Njujorška Berza:
Ovako nešto nikad nisam vidio u svojoj karijeri. Sirova nafta ide po 70 dolara i 85 centi po barelu. I to veoma, veoma brzo.

I dok je cijena benzina u cijeloj zemlji oko 3 dolara po galonu, senator Charles Schumer kaže da je vrijeme za neke drastične poteze.

SCHUMER:
To predstavlja opasnu omču za živote običnih ljudi, i za čitavu ekonomiju. Ako je ikad vrijeme za aktiviranje strateških rezervi nafte - to je sada.

Američke strateške rezerve nafte kreću se oko 700 miliona barela sirove nafte, koja se čuva u podzemnim krečnim pećinama - i to je dovoljno da zadovolji sve jednomjesečne potrebe Amerike, čak i u situaciji nacionalne krize. Mnogi kažu da je nacionalna kriza upravo sada nastupila, uključujući i predsjednika Busha, koji je od Ministarstva za energiju zatražio da otvori strateške rezerve za obradu nafte u rafinerijama.

G.W. BUSH:
Veliki dio obrade sirove nafte je prekinut zbog uragana, ali ja sam od ministra Samuela Bodmana zatražio da se dogovori sa rafinerijama i pozajmi im naftu kako bi se premostile trenutne nestašice.

Cijene sirove nafte su malo opale nakon tog saopštenja, ali analitičari kažu da je to tek nakratko. Jer, kako tvrde, problem i nije u snabdijevanju nego u smanjenim mogućnostima za obradu nafte u cijeloj zemlji.
U medjuvremenu, Služba za zaštitu okoline, privremeno je van snage stavila neke ekološke standarde kako bi pristupačnijim učinila, inače jeftiniji, prirodni gas.

STEVE JOHNSON,direktor Službe:
Ovakve odluke su neophodne kako bi se osiguralo da gorivo dodje do onih kojima je neophodno - poput zdravstvenih službi i službi hitne pomoći.

Efekti ovog najnovijeg iz sezone atlanskih uragana, osjećaće se još dugo. Uragan Katrina je izazvao i prekid proizvodnje prirodnog gasa - tako da sad nedostaje više od 15 milijardi kubika prirodnog gasa. A ako rafinerije uskoro ne nastave obradu nafte - to će, pored ostalog značiti i veoma visoke cijene goriva za grijanje ove zime.

XS
SM
MD
LG