Linkovi

Satelitsko pracenje nuklearnih aktivnosti


Već više od 40 godina Sjedinjene Države na satelite postavljaju posebne senzore kojima se ulazi u trag nuklearnom oružju koje je eventualno testirano u atmosferi. 1996. godine su mnoge države svijeta potpisale Dogovor o Sveobuhvatanoj zabrani nuklearnog testiranja, čime se praktički zabranjuju nuklearne eksplozije. Medjutim, neke zemlje nastavljaju tajno testirati nuklearno oružje.

U posljednjih 8 godina američki satelit po imenu Fortey putuje iznad planete zemlje u potrazi za tajnim nuklearnim eksplozijama. Satelit se koristi sensorima za optičke i radio frekvencije kojima se pregleda nebo ne bi li se primijetili bljeskovi svjetla ili radio talasi koje proizvodi nuklearna eksplozija. Fortey je stvoren djelomično u laboratoriji američke vlade u Los Alamosu, savezna država Novi Meksiko. Ta je laboratorija takodjer razvila i druge vrste sensora na satelitima koji prate eventualne nuklearne detonacije. Mark Hodson, koji radi na projektu Fortey u Los Alamosu, kaže da satelit neumorno traga za nuklearnim testovima

Mark Hodson, Los Alamos
Oni se pojavljuju svugdje, od prostora tek malo ispod površine zemlje, do prostora visoko u svemiru. Na svim tim mjestima tragamo za takvim pojavama putem naših specijalnih senzora na satelitima.


Fortey može ukazati na zasljepljujući bljesak svjetla uzrokovan nuklearnom eksplozijom. Iako je takav bljesak sličan prirodnoj munji, komplicirani instrumenti na satelitu dešifriraju informaciju koju prenose sensori i utvrdjuje se razlika. Gospodin Hodson kaže da problem postoji medjutim sa TV signalima, koji se dogadjaju u istom opsegu frekvencija kao i nuklearne eksplozije.

MARK HODSON:
Sve to na neki način može zamaskirati pravu nuklearnu eksploziju kojoj nastojimo ući u trag.


On dodaje da sensori takodjer pokupe signale s razno-raznih nuklearnih uredjaja, od kojih su neki sofisticiraniji od drugih.

MARK HODSON:
Nas zanimaju i oni najprimitivniji tragovi, koji vode ka nekom slabom pokušaju, do onih najrazvijenijih; zanimaju nas ljudi koji imaju ove uredjaje, ili su ih dobili od nekog ko ih je u stanju proizvesti.


Podaci sa Forteya se snimaju i potom analiziraju nekoliko puta na zemaljskim stanicama u Novom Meksiku i na Aljasci. Naučnici se nadaju da će slijedeća generacija sensora biti u stanju pronaći biološko ili kemijsko oružje. Iako gospodin Hodson kaže da je rijetko da senzori u stvari i otkriju nuklearnu eksploziju u svemiru, oni svakako svojim postojanjem predtsavljaju prijetnju zemljama koje nastoje razviti nuklearno oružje i testirati ga iznad zemljine površine, misleći da se tako neće okriti.

XS
SM
MD
LG