Linkovi

Na listi vojnih baza preporučenih za zatvaranje su i neke od najvećih i najboljih u Americi


Američko ministarstvo obrane preporučilo je u maju ove godine potpuno ili djelomično zatvaranje velikog broja vojnih baza širom Sjedinjenih država.

Na listi od 180 baza našle su se neke od najvećih, najstarijih i najboljih vojnih institucija kao što je, primjera radi, baza američkih podmornica na nuklearni pogon u New London-u, na obalama američke savezne države Connecticut.

Ako preporuka o zatvaranju baza postane konačna odluka, demontaža postrojenja, objekata i ostale opreme mogla bi početi prije kraja ove godine. Novinarka Glasa Amerike Zulima Palacio nedavno je podsjetila podmorničku bazu u New London-u.

Vojni i drugi stručnjaci za odbranu smatraju da hladni rat protiv Sovjetskog saveza ne bi bilo moguće dobiti bez snažnih i, za radare, skoro nevidljivih nuklernih podmornica. Praktično nečujne i neuhvatljive u dubokim okeanima, brze i naoružane nuklernim projektilima, podmornice iz američke flote garantirale su snažan i efikasan uzvratni udarac u slučaju napada na Sjedinjene države. Sada je svrha daljeg postojanja tih podmornica dovedena u pitanje.

Charles Pena, direktor studija Politika odbrane, Institut Cato

” Nisu nam potrebne podmornice koje patroliraju Atlantikom u potrazi za sovjetskim podmornicama naoružanim balističkim raketama. Hladni rat je gotov.“

U podmorničkoj bazi New London, u svijetu najstarijoj i najvećoj podmorničkoj bazi, osim sidrišta za 18 nuklearnih podmornica, nalazi se jedina američka škola za podmorničare i jedini podvodni centar za nuklearna istraživanja američke mornarice. U bazi radi i živi više od 30 hiljada civila i vojnih lica sa porodicama. Gospodin Pena ističe da je za Connectitut teško progutati zatvaranje tako velike baze, ali da gledano iz strateške perspektive ta baza nije potrebna. Sjedinjene države se strategijski moraju prilagođavati novim oblicima prijetnji.

Charles Pena, direktor studija Politika odbrane, Institut Cato

”Sada nisu u pitanju države-neprijatelji. Oružane snage nisu više najjači instrument suprotstavljanja. Biće trenutaka i ubuduće kada ćemo morati koristiti vojne resurse, najvećim dijelom to će biti manje jedinice, specijalne snage, ali u borbi protiv terorista neće biti velikih vojnih operacija, ni u zraku, ni na kopnu, ni moru.“

Za New London i Groton, drugi grad u blizini podmorničke baze ekonomske posljedice njenog zatvaranja mogle bi biti izizetno teške - to bi značilo17 hiljada radnih mjesta i milijardu i 700 miliona dolara prihoda manje.

Oni koji smatraju drugačije, koji podržavaju opstanak baze, kažu da njeno eventualno zatvaranje nije tek obično pitanje lokalne ekonomije. Troškovi zatvaranja mogli bi doseći i 170 miliona dolara.

John Markowicz, predsjedavajući Saveza za pregrupiranje podmorničkih baza

”Prostor baze je industrijski prostor, baza je tu skoro već 100 godina, tu su skladišta goriva, tečnosti za akumulatore na torpedima, to je mjesto rođenja nuklerne mornarice. Prije 50 godina ovdje su počeli uplovljavati brodovi na nuklearni pogon, skoro 20 godina bilo im dozvoljavano da ovdje odlažu iskorišteno gorivo.“

U obližnjem Grotonu je sjedište kompanije koja je vodeći projektant, graditelj i serviser muklearnih podmornica američke mornarice. U toj kompaniji nizu zabrinuti za opstanak.

Neil Ruenzel, glasnogovornik, General Dynamic Electric Boat Company

”Američka mornarica će trebati nuklearne podmornice sve dok ih mi budemo mogli projetkovati. Podmornice su integralni dio naše odbrane i kogu obaviti ono što ništa drugo - na moru i u zraku - ne može.“

Činjenica je da nuklearne podmornice neće jednostavno iščeznuti. Ako konačna odluka o zatvaranju baze u New Londonu ipak bude donesena većina postrojenja će biti premještena u druge baze. Kako odluka o zatvaranju još uvijek nije konačna, biće još rasprava o gašenju te baze.

XS
SM
MD
LG