Linkovi

Informacioni sistem za hitne slučajeve čuva podatke o pacijentima


U slučajevima velikih nesreća - zemljotresa ili terorističkog napada, članovi spasilačkih ekipa moraju se istovremeno pobrinuti za desetine, ako ne i stotine pacijenata. Takve situacije često bivaju haotične. Jedno novo tehnološko dostignuće pomoći će uspostavljanju reda u takvim slučajevima.

Članovi tima za hitne intervencije, učestvujući u jednoj vježbi, testirali su IRIS - informacioni sistem za hitne slučajeve. Pored drugih, i vatrogasci su ti koji pomažu u zbrinjavanju brojnih žrtava.

Keith Howard, vatrogasac: Svako od nas odmah ima tačan broj pacijenata registrovanih do sada.

IRIS je programski sistem u koji je moguće pohraniti sve podatke o pacijentu, čak i njegovu fotografiju i snimke povreda. Ti podaci se dekodiraju i šalju na zaštićenu web-stranicu. I što bolnica brže dobije podatke o pacijentu, utoliko će biti bolje pripremljena kada pacijent bude prebačen do bolnice.

Del Wilson, jedan od kreatora sistema IRIS: To je najmanje što možemo učiniti da spasimo živote, jer ovim sistemom omogućujemo brži protok informacija o ljudima koji trebaju pomoć nego do sada.

U specijalnu narukvicu stavljenu oko zgloba pacijentove ruke na licu mjesta biće učitane sve bitne informacije. Očitavanje tih podataka medicinskom osoblju će uštedjeti kritično vrijeme jer će prijemna bolnica imati listu svih pacijentovih povreda. Sistem prioritenih boja automatski će ukazivati na redoslijed kojim se treba pobrinuti o pacijentima.

Valerie Novotny-Dinsdale, medicinska sestra: Mislim da je ovo izvaredno. Zaista mi se dopada ideja i mogućnost da pacijent bude praćen od prve do posljednje tačke na kojoj mu se ukazuje pomoć.

Na kraju, kratko o još jednoj koristi sistema IRIS. U slučaju nesreća, porodice će biti u stanju da vrlo lako saznaju gdje su njihovi najdraži.

XS
SM
MD
LG