Linkovi

Uz skromnu  ceremoniju danas u Rijadu sahranjen kralj Fahd


Kralj Saudijske Arabije, Fahd je danas sahranjen u skroman mezar u Rijadu, nakon jednostavne ceremonije kojoj su prisustvovali muslimanski lideri sa svih strana svijeta.

Saudijska televizija je prikazala brojne muslimane okupljene oko mjesta sahrane, kada je kraljevo tijelo zamotano u braon mrtvački pokrov stavljeno u mezar.

Prema Saudijskom zakonu samo je muslimanima dozvoljeno da prisustvuju molitvama na ceremoniji sahrane.

Zapadni lideri i uglednici, uključujući američku delegaciju koju predvodi podpredsjednik Dick Cheney, kako se očekuje, kasnije će u Rijadu odati poštovanje umrlom kralju.

Današnju ceremoniju sahrane predvodio je Fahdov mladji polu-brat, bivši princ nasljednik Abdulah, koji je preuzeo Saudijski tron. Novi kralj praktično upravlja zemljom još od 1995. godina nakon što je kralj Fahd doživio moždani udar.

Period vladavine Saudijskom Arabijom jučer preminulog kralja Fahda ostaće upamćen kao period tranfsormacija u kojima je naftom prebogato kraljevstvo postalo moderna i ekonomski snažna država. Novinar televizijskog programa Glasa Amerike Jim Bertel ukazuje i na činjenicu da su dobri odnosi i tijesne veze kralja Fahda sa Sjedinjenim državama mogle na neki način doprinijeti i porastu islamskog ekstremizma i terorizma.

Kralj Fahd vladao je Saudijskom Arabijom 23 godine. Osim što je kraljevstvo doveo na nivo svjetske ekonomske sile, bliske veze da liderima zapadnih zemalja i naftno bogatsvo njegove zemlje učinili su ga jednim od nautjecajnih lidera Srednjeg Istoka.

Bivši zamjenik američkog državnog sekretara za taj region David Mack kaže da će kralj Fahd ostati upamćen kao značajan prijatelj Sjedinjenih država, prijatelj koji je pružio dragocjenu pomoć u Zaljevskom ratu sa Irakom i u traganju za mirom između Izraela i Palestinaca.

David Mack, Instutit za Srednji Istok, Washington D.C.: Kralj Fahd je bio ključni saveznik Sjedinjenih država prilikom oslobađanja Kuvajta prije 15 godina. On je to takođe bio i tokom nastojanja da se u to vrijeme dođe do mirovnog procesa. Kralj Fahd je uvijek zagovarao bliske veze Saudijske Arabije sa velikim međunarodnim naftnim kompanijama, uključujući i američke.

Te tijesne veze nisu bile po volji mnogima u Saudijskoj Arabiji i to nezadovoljstvo dovelo je i do teriorističkih napada na američke objekte i postrojenja.

Nakon pretpljenog moždanog udara 1995. godine kralj Fahd je zbog zdravstvenog stanja bio samo formalno na čelu kraljevstva, a novi monarh bio je krunski princ Abdullah. On je Saudijsku Arabiju poveo u oštru borbu protiv islamskog ekstremizma, a takođe aktivno uticao i na provođenje saudijske vanjske i unutarnje politike. Ambasador Saudijske Arabije u Velikoj Britaniji Turki al-Faisal smatra da će zbog toga prenos vlasti sa jednog na drugog kralja biti lagan.

Turki al-Faisal, ambasador Saudijske Arabije u Velikoj Britaniji: Mislim da neće biti nikakvih posebnih promjena u saudijskoj politici. Kontinuitet politike kralja Fahda biće nastavljen.

I gospodin Mack se slaže sa takvom ocjenom, dodajući da očekuje da će sadašnje reforme u Saudijskoj Arabiji biti ubrzane.

David Mack, Instutit za Srednji Istok, Washington D.C.: Krunski princ Abdulah, kao saudijski suvern, će na izričitiji način voditi unutarnje reforme kao što su, primjera radi, davanje većih prava ženama, uvođenje neke vrste izbora za političke institucije, ključne ekonomske i pravne reforme, reforme obrazovnog sistema.

U jučerašnjem pismenom saopštenju američki predsjednik George W. Bush je izrazio ”duboku tugu” zbog smrti kralja Fahda i istakao da očekuje da će blisko partnerstvo Sjedinjenih država i Saudijske Arabije biti nastavljeno.

XS
SM
MD
LG