Linkovi

Jevrejski naseljenici se protive iseljavanju iz Pojasa Gaze


Dok se bliži 17. avgust, rok za iseljavanje jevrejskih naseljenika iz Pojasa Gaze i dijelova Zapadne Obale, u Izraelu rastu podjele i tenzije jer se mnogi naseljenici zaklinju da neće napustiti naselja. U prvom od dva izvještaja sa lica mjesta novinar televizijskog programa Jeff Swicord govori o otporu jevrejeskih naseljenika planiranom iseljavanju.

Sredinom jula na jednoj farmi u području Negeva na jugu Israela skoro 20 hiljada prosvjednika okupilo se pod suncem koje žestoko prži. Planirali su marš do Gush Katiffa, jednog od naselja u Pojasu Gaze koje izraelski premijer Ariel Sharon želi polovinom avgusta vratiti Palestincima. Premda podaci o mišljenju javnosti ukazuju da većina Izraelaca podržava iseljavanje iz Gaze, samo iseljavanje ipak ne odobravaju brojni segmenti izrelskog društva i tenzije rastu. 19-godišnja Eliana Marcus kaže da ni palestinske granate, a ni izraelska vlada, ne mogu otjerati naseljenike.

Eliana Markus, naseljenica u Pojasu Gaze: Izgleda kao da bježimo. A ovo je naša zemlja. Ovo je naša kuća. Bog nam je to dao. I nije naše da to napustimo, da to predamo.

Obitelj Avi Farhana jedna je od oko hiljadu 500 porodica koje moraju do 17. avgusta biti iseljene iz naselja na sjeveru Gaze. To je drugi put da napuštaju dom koji su podigli. Prvi put su bili iseljeni iz naselja Yamit na Sinaju 1982. godine kada je poluotok vraćen Egiptu.

Avi Farhan, naseljenik: Kada smo, supruga, najstarija kćerka i ja, izbačeni iz Yamita, pješice smo, u znak protesta, marširali do Jerusalema noseći izraelsku zastavu.

Jedan od pomoćnika Ariela Sharona, tada ministra odbrane, pokazao im je više lokacija na području Gaze na kojima je planirana izgradnja novih naselja. Avi je izabrao mjesto koje sada nosi naziv Alei Sinaj na sjeveru Gaze sa pogledom na Mediteransko more.

Avi Farhan, naseljenik: Pokazano mi je mnogo mjesta za nova naselja. Pokazali su mi Nissanit... u to vrijeme tamo nije bilo ničega, samo drveće. Pokazan mi Alei Sinaj, Dugit.... Svi ti prostori su državno zemljište. Vidio sam to u Tel Avivu na mapama. I došao sam ovdje, sa ljudima iz armije, da na terenu vidim ono što sam vidio na mapama.

Avi Farhan je prvi naseljenik koji je počeo graditi na prostoru budućeg naselja. Sada je tu oko hiljadu 500 porodica. On tvrdi da je ta lokacija bila pod mandatom Ujedinjenih nacija, da je još od vremena britanske i otomanske vladavine nisu naseljavali Palestinci.

Avi Farhan, naseljenik: I prije mirovnog sporazuma iz Osla mi smo živjeli zajedno, Jevreji i Arapi, u miru.

Avi i neki od njegovih susjeda Jevreja kažu da neće otići, čak ni silom,

Avi Farhan, naseljenik: Mi ostajemo ovdje. Ako Izrael želi prepustiti ovaj prostor, neka to uradi.

Kao i mnogi drugi naseljenici, Avi smatra da su njegova osnovna ljudska prava ugrožena. Neki idu i dalje i spominju termin ”etničko čišćenje.“

Avi Farhan, naseljenik: Nužno je imati obzira prema našim osnovnim ljudskim pravima... prema pravu na imovinu. Ovo ovdje je naše. Arapske zemlje su nas istrgle iz korijena. Milion Jevreja protjerano je iz Tripolija, glavnog rada Libije.

Nedavno su jedinice izraelske vojske počele prisilno iseljavati naseljenike. I do 50 hiljada vojnika i policajaca - 14 hiljada njih direktno - biće uključeno u tu zamašnu operaciju.

XS
SM
MD
LG