Linkovi

Panel diskusija: Suradnja Amerike i Evrope na Srednjem Istoku


Sudionici u ovih dana održanoj panel - diskusiji na washingtonskom Atlantskom Vijeću Sjedinjenih Država, su izmedju ostaloga naglasili da je američko - evropska suradnja od ključne važnosti za rješavanje mnogih problema na širem području Srednjeg Istoka. Medjutim, čini se da po tom pitanju dvije strane Atlantika počesto imaju radikalno različite pristupe. Prilog novinara Glasa Amerike Jaroslawa Andersa:

Amerikanci su preokupirani Irakom, dok Evropljani naglašuju potrebu da se riješi izraelsko - arapski sukob. Amerikanci brinu zbog neprijateljski raspoloženih srednje-istočnih režima, dok su Evropljani zabrinuti zbog stabilnosti u regionu.
Amerikanci žele širiti demokraciju i ohrabriti na promjene režima, dok se Evropljani koncentriraju na ekonomski razvoj i diplomatsko rješenje sukoba. Ipak, sudionici skupa su se složili u tome da i Amerikanci i Evropljani žele pronaći zajedničku osnovu u tom nemirnom, strateški važnom području.
Magda Gohar Chroborg, medjunarodni konsultant, inače rodjena u Egiptu, kaže :

Obje strane znaju da se dugotrajni mir na srednjem istoku ne može garantirati bez tijesne suradnje izmedju dvije strane Atlantika. Oni se takodjer slažu u tome da bi rješenje srednje-istočnog sukoba vodilo rješenju drugih problema u regionu, poput demokratizacije cijelog područja. Obje strane imaju zajedničke ciljeve - garancija sigurnosti Izraelu, stabilnost u regionu, i okončanje terorizma.


Frances Burwell, direktor programa Transatlantskih relacija pri Atlantskom Vijeću. takodjer vjeruje da - usprkos mnogim medjusobnim frustracijama - Amerikanci i Evropljani jedni druge bolje razumiju sada, nego što je to bio slučaj u doba prve Bushove administracije.

Burwell :

Nakon nekoliko teških godina pokušaja stvaranja duha suradnje po pitanju srednjeg istoka i drugdje, dvije su strane sada bliže što se tiče tog regiona. Ako se situacija na terenu bude razvijala u pozitivnom pravcu, biće dovoljno prilika za zajednički rad.

Frances Burwell takodjer ukazuje na činjenicu da su Srednji Istok i Evropa geografski bliži jedni drugima, da je prošlost Evrope u odnosu na region kolonizatorska, kao i na veliki broj Muslimana koji žive u mnogim evropskim zemljama.


Robin Niblett , britanski politički stručnjak i direktor Evropskog odjela pri washingtonskom centru za strateške i medjunarodne studije,
kaže da su se Evropljani navikli na status quo na Srednjem Istoku, te da ih je iznenadna američka akcija za radikalne promjene - ostavila u šoku... Gospodin Niblett naglašuje da je sada, nakon što su Amerikanci zakotrljali loptu, nemoguće vratiti se na staro stanje.
Leon Fuerth, bivši savjetnik podpredsjednika Al Gore-a za pitanja nacionalne sigurnosti, kaže da je anti-evropska retorika tijekom prvog mandata predsjednika Busha , iskrivila sliku transatlantskih odnosa. Kao rezultat, mnogi Amerikanci ne znaju kolika je evropska uključenost u razne Amerikom predvodjene medjunarodne operacije:

FUERTH :
Mislim da Amerikanci nisu svjesni evropskih doprinosa. Mislim da većina Amerikanaca nije svjesna, naprimjer, evropske uloge u Bosni ili u Afghanistanu. Mislim da nisu baš pretjerano svjesni ni evropske uloge u Iraku.

Usprkos situaciji koja obećava boljitku odnosa, još uvijek postoje mnoge podjele i nerazumijevanje izmedju Amerikanaca i Evropljana na Srednjem istoku. Medjutim, neki analitičari naglašuju da je - nakon Hladnoga rata - upravo ta suradnja možda test efikasnosti trans-atlantske zajednice.

XS
SM
MD
LG