Linkovi

Da li je nauka bliza otkricu uzroka autizma


Više od milion ljudi u Sjedinjenim Državama boluje od autizma, doživotnog poremećaja u razvoju koji bolesniku veoma otežava komunikaciju i društvenu interakciju. Neki su ubijedjeni da su jedan od osnovnih uzročnika autizma lijekovi koji sadrže živu; drugi se s tim ne slažu. Autizam je i dalje misterija koju roditelji autistične djece i ljekari širom svijeta nastoje da razriješe.

Bio je veoma sparan ljetni dan kad su se nedavno roditelji autistične djece sa područja Washingtona okupili u protestu što se lijekovi sa živom kao sastojkom i dalje koriste. Oni su uvjereni da je ta živa uzrok autizma kod njihove djece. Na skupu je govorio kongresmen Dan Burton iz Indijane.

BURTON :
Za mene uopšte nema sumnje, nakon četiri godine kongresnih rasprava, da živa u vakcinama uveliko doprinosi epidemiji autizma u ovoj zemlji. Ja u to uopšte ne sumnjam.

Doktorka Julie Gerberding iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, medjutim, uopšte se ne slaže s tim.

GERBERDING :
Ogromna većina pokazatelja danas uopšte ne navodi na to da thimerasol predstavlja rizik za roditelje koji treba da vakcinišu svoju djecu.

Thimerasol je konzervans na bazi žive koji je sve donedavno u Americi korišten kao sastojak u mnogim vakcinama za djecu. Taj sastojak još uvijek se može naći u nekim drugim lijekovima, poput kapi za nos i oči.
Nakon protesta Dr Alan Clark je novinarima objasnio šta za svijet znači dalja upotreba thimerasola.

CLARK :
Kina danas ima milion i po autistične djece. Ta je bolest u Kini bila nepoznata sve dok nisu počeli da koriste naše vakcine

Mnogi, medjutim, medju ljekarima, ne misle da thimerasol uzrokuje autizam. Oni ukazuju da stopa obolijevanja od autizma ne opada iako je taj konzervans uklonjen iz većine vakcina u Sjedinjenim Državama. Oponenti kažu da je još rano za takav zaključak.

Neki naučnici iz Californije smatraju da se rješenje zagonetke zvane autizam nalazi u samom ljudskom tijelu. Uz pomoć najnovije tehnologije oni su načinili aparat za analizu genetičkih kodova gotovo hiljadu i 500 porodica sa autističnom djecom. Sprava je nazvana genetičkim čipom. Da čujemo Stephena Fodora, osnivača kompanije Affymetrix:

FODOR :
Sprava ujedinjuje proizvodne principe tehnologije poluprovodnika i biotehnologiju. Ona nam daje mogućnost da u jednom jedinom čipu držimo cjelokupnu sumu informacija u ljudskom genetskom kodu.


Affimetrix je jedan od 50 istraživačkih centara iz cijelog svijeta - koji svi traže genetičku vezu. Drugi centar je u Engleskoj u Oxfordu. I oni koriste genetski čip za svoje analize DNK. Naučnici se, naime, nadaju da će kompjuterskom analizom velikog broja uzoraka pronaći neki zajednički imenitelj u DNK - kojim će biti moguće objasniti bolest i možda, konačno i odgovoriti na jednu od najmučnijih medicinskih zagonetki - autizam.


XS
SM
MD
LG