Linkovi

Richard Hobrooke o Bosni u Washington Postu


Posljednjih par nedjelja u američkoj štampi - što inače nije čest slučaj - bilo je puno autorskih napisa koji su se odnosili na dogadjaje u Evropi; razloga su bila dva: teroristički napadi u Londonu, i deseta godišnjica genocida u Srebrenici. Taj je trend ove nedjelje smanjen, pa ipak, za danas izdvajamo za vas zanimljivi komentara iz današnjeg broja Washington Posta o Bosni, čiji je autor ambasador Richard Holbrooke.
Ako se pitate je li američka vojna intervencija u Bosni bila pravilna odluka, otićite na jedno jezivo mjesto koje je postalo sinonimom genocida i neuspjeha Zapada; otidjite u Srebrenicu - kaže na početku svog komentara u Washington Postu bivši američki specijalni izaslanik za Balkan, Richard Holbrooke. Podsjećajući čitateljstvo da je bio član službene američke delegacije na obillježavanju 10 godišnjice Srebrenice, Richard Holbrooke nastavlja:
Medjutim, čak i u Srebrenici došlo je do napretka od moje zadnje posjete prije pet godina; tada samo deset hrabrih muslimanskih obitelji bilo se vratilo u taj grad da živi u strahu okruženo srpskim stanovništvom. danas medjutim, u Srebrenicu se vratilo oko 4 hiljade Muslimana, a jedna trećina Srba je otišla odatle. To je zapanjujuće, a utom stilu bi se moglo i nastaviti ukoliko medjunarodna zajednica, pogotovo Sjedinjene Države, najpoštovanija strana zemlja na Balkanu,ostanu uključene u regionu. U tom smislu, ustvrdjuje ambasador Holbrooke, jake riječi podrške koje je na ceremoniji u Srebrenice u ime predsjendika Busha izrekao ambasador Prosper - toplo su dočekane.
Govoreći potom o Dejtonskom sporazumu, čiji je stvoritelj, Richard Holbrooke kaže: stvari su se još više popravile u drugim dijelovima Bosne; roije svega mir je, i taj se rat neće obnoviti. Pored toga, Bosna i Hercegoivna se nije pocijepala na dvije zasebne države, kako su mnogi kritičari Dejtona predvidjali... ipak, to je i dalje daleko od dovoljnog - kaže Holbrooke i nastavlja: od početka je trebalo biti više agresivnosti u provedbi odredbi Dejtona; no, najveći neuspjeh je što nisu uhvaćena dvojica najtraženijih ratnih zločinaca,Ratko Mladić i Radovan Karadžić.... Mladić je u Srbiji i vidjan je u javnosti; što se tiče Karadžića, kladim se da je promijenio frizuru koja je bila u stilu sijede madam Pompadour, pustio bradu, i krije se u nekom manastiru u Crnoj Gori...Poruka gospodina Holbrookea postaje potom jasna: ukoliko se njih dvojica konačno ne uhvate, snage Evropske Unije u BiH neće nikada biti u stanju da odu iz te zemlje i povratak Bosne medju multietnička društva, i institucije Evrope , bit će odgadjan ili čak spriječen.
Na kraju nazivajući balkansku akciju predsjednika Clintona najvažnijom akcijom te administracije u Evropi - iako, napominje ambasador Holbrooke, su joj se protivili, čak i unutar tadašnjeg sastava Bijele Kuće - bivši izaslanik za Balkan zaključuje: bez tih naših 20 hiljada vojnika, Bosna ne bi preživjela, 2 milijuna izbjeglica bi i dalje lutalo svijetom, u samoj Bosni bi na vlasti bila zločinačka vlada, a mi Amerikanci bi semo najvjerovatnije morali voditi rat protiv terorizma ne samo u Afghanistanu, već i po opasnim vrletima srednje Bosne gdje je al Qaida pokušala pustiti korijene , ali ju je NATO spriječio u tome. Dakle, je li Bosna bila vrijedna naše akcije - pita Richaerd Holbrooke u današnjem Washignton Postu, i sam daje odgovor: u susret 10-toj godišnjici Dejtona, niko u to više ne bi smio sumnjati; medjutim, posao još uvijek nije završen i daje nadu vidjeti predsjednika Busha i njegove ljude kako se ponovno okreću tom području, kako su to učinili i prije nekoliko dana u Srebrenici.
XS
SM
MD
LG