Linkovi

Briselske poruke Balkanu pred ljetnju pauzu - za BiH policijske reforme i zaključak Haške priče


Uskoro zvaniccni Brisel na minimum smanjuje svoje aktivnosti- do septembra i ponovnog zahuktavanja posla, zvaniccnici EU institucija u Briselu occekuju od Zapadnog Balkana da dovrssi krupnu "domachu zadachu". Hrvatska mora dokazati da ccini sve kakko bi pronassla odbjeglog generala Gotovinu, Srbija i Crna Gora, uz privodjenje pravdi preostalih hasskih bjegunaca koji se kriju na njihovoj teritoriji, moraju se politiccki usaglasiti kako zapocceti i voditi pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruzzivanj sa EU, dok Bosnu i Hercegovinu occekuje dovrssetak policijskih reformi i zakljuccenje "hasske pricce".


Vijeche ministara EU je, okupljajuchi se posljednji put pred ljetnju pauzu, jasno naglasilo- Hrvatska joss nije spremna za novi korak evropskih integracija.Britanski ministar vanjskih poslova i predsjedavajuchi Evropskog vijecha, Jack Straw:

"Svi mi bi smo zzeljeli da ssto prije zapoccnui pregovori sa Hrvatskom, ali slozzili smo se da se takvo nessto mozze dogoditi samo kada Hrvatska ostvari punu saradnju sa Hasskim sudom".

Srbiju i Crnu Goru ocekuje kljuccno razdoblje- do septembra mora usaglasiti zajedniccku, politiccku platformu pregovora sa EU.
Glasnogovornica visokog predstavnika EU, Javiera Solane, Cristina Gallach:

"Narednih sedmica i mjeseci nassa pazznja che biti usmjerena u tom pravcu- te sedmice i mjeseci će biti puni izazova, jer occekuje nas poccetak pregovora sa Srbijom i Crnom Gorom a za nas je najbolji naccin da to vezzemo uz drzzavnu zajednicu dvije republike. Zato mislimo da je dobar trenutak da poccnemo pripreme za poccetak pregovora".

Pred Bosnom i Hercegovinom, na putu prema poccetku pregovora sa Unijom, nakon uspjessnih koraka na dovrssetku odbrambenih reformi, stoje reforme policije i znaccajniji pomaci u saradnji sa Hagom, posebno iz razloga ssto je zemlja, iz evropskog ugla, na zaccelju integracijskog procesa:

Šefica delegacije EP za Jugoistoccnu Evropu, Doris Pack::

"Zemlja nije tako daleko odmakla , kao ssto bi mogla i trebala, zbog nedostatka volje da se shvati da su policijske reforme zaista neophodne, zbog ccinjenice da su priliccno kasno zapocceli transferi optuzzenih u Hag. Zbog toga mislim da je ovo kljuccni trenutak,jer su svi u regionu napredovali visse nego BiH. Nadam se da che prestati praksa blokiranja reformi, i da che parlamentarci u RS shvatiti da su oni ti koji mogu stvari pokrenuti u pravom smjeru".

Saradnja sa Hagom je, naglassava se sa svih briselskih adresa, od kljuccne vazznosti za nastavak euto-atlantskog integracijskog procesa zemlje i regiona. Bez predaje Hagu Karadzzicha i Mladicha nema ni pomirenja ni garancije da se srebreniccka strahota neche ponoviti.

Generalni sekretar NATO, Jaap de Hoop Scheffer:

"Slozzichete se da visse nikada ne treba vidjeti ponavljanje uzzasa kakve smo vidjeli ne tako davno- upravo je iza nas obiljezzavanje desetogodissnjice najvecheg masakra na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata. Uzzasa i straviccnih scena, kojih se treba sjechati jer se ne smiju ponoviti. Kako chemo sprijecciti da se takvo nessto ponovi? Tako ssto chemo od Balkana napraviti stabilno i sigurno podruccje. Za takvo nessto su kljuccni recept euro-atlantske integracije. To treba i omoguchiti- ako zzelite da se takvo nessto i dogodi, onda se trebate obratiti vlastima u Sarajevu i Beogradu, koje to mogu i ostvariti".

XS
SM
MD
LG