Linkovi

60 posto američkih muslimana su rodjeni i odrasli u Americi


Islam je u Sjedinjenim Državama jedna od najbrže rastućih religija, ali i pored toga mnogi muslimani osjećaju da nisu u potpunosti prihvaćeni kao Amerikanci.

Dio nepovjerenja je rezultat terorističkih akcija koje izvode extremisti koji kažu da djeluju u ime Islama. Lideri Islamske zajednice Sjeverne Amerike okupljeni na summitu u Dallasu, nastoje se suprostaviti negativnom imageu pokazujući, kako kažu, pravo lice Islama u Americi.

Nekoliko stotina muslimana iz centralnog regiona Sjedinjenih Država okupili su se u Dallasu kako bi razgovarali o svojoj opredjeljenosti za Islam i Ameriku. Mnogi američki muslimani osjećaju da njihovi sugradjani možda neće cijeniti njihovu posvećenost ovoj zemlji i njenim vrijednostima.

- Oni su takodjer Amerikanci, kao što je pita od jabuka. Ovo je naša zemlja. Sve loše što se desi ovoj zemlji je i naš gubita, kaže jedan od učesnika skupa u Dallasu.

- Da mi smo crveni, bijeli i plavi, kaže drugi aludirajući na boje američke zastave.

Generalni sekretar Islamske zajednice Sjeverne Amerike, Sayyid Muhammad Syeed kaže da su američki muslimani odani svojoj religiji i svojoj zemlji i da mogu služiti kao most izmedju Amerikanaca i muslimana u drugim zemljama.

- Muslimani u Americi treba da imaju ključnu ulogu u promoviranju boljeg razumjevanja izmedju Amerike i muslimanskog svijeta i mi smo poačastvovani takvom ulogom.

Medjutim, nakon terorističkih napada 11 septembra 2001., mnogi američki muslimani se osjećaju kao pod opsadom.

Predsjedavajući Konferencije u Dallasu, Ameena Jandali, muslimanka iz Californije kaže da neki Amerikanci Islam još uvijek vide kao stranu religiju.

- Nekima koji su prešli na Islam se kaže ”Vratite se kući“ jer se podrazumjeva da oni nisu dio ove zemlje.

Ali, gospodja Jandali kaže, da muslimana u Americi ima još od vremena prvih kolonija i da imigracija iz drugih zemalja nije ključni faktor porasta ove religije.

- 60 posto američkih muslimana su starosjedioci, znači da su rodjeni i odgojeni u ovoj zemlji i to je u suprotnosti sa gledanjima na muslimane kao strance, imigrante, koji ne govore Engleski.

Medjutim nepovjerenje može ići u oba pravca. Neki amerikanci koji su prešli na Islam osjećaju predrasude od imigranata muslimana. Abdullah Fulton iz Austina u Texasu, to vidi kao povratni uticaj terorističkih napada na New York i Washington.

- Nakon 11 septembra, mrzim da to kažem, ali postojala je takva paranoja unešena u muslimansku zajednicu da su na mene, barem ja tako mislim, gledali sa sumnjom, što je zaista sramotno, ali je, predpostavljam, razumljivo.

Broj muslimana stalno raste, prelaskom ljudi na Islam, sa novim imigrantima i posebno novom generacijom muislimana koji su rodjeni i odgojeni u ovoj zemlji.

Budućnost Islama u Sjedinjenim Državama će biti oblikovana mladim ljudima koji odrastaju osjećajući se i muslimanima i Amerikancima.

XS
SM
MD
LG