Linkovi

Pitanje slobode medija ponovo u žiži interosovanja u Americi


U prošlu srijedu na osnovu sudske odluke jedan američki novinar je zatvoren zato što je odbio otkriti ime osobe kojamu je poslužila kao izvor povjerljive informacije na osnovu koje je potom otkriven identitet jednog agenta CIA-e. Ovaj vrlo osjetljivi sudski proces ponovo je usmjerio pažnju javnosti na pitanje slobode medija u Sjedinjenim Državama i prava novinara za koja oni vjeruju da ih imaju na temelju Prvog amandmana američkog ustava.

Judith Miller, novinarka New York Times-a mogla bi u zatvoru provesti i do 4 mjeseca nakon što se oglušila na zahtjev suda da oda ime osobe koja joj je saopštila povjerljivu informaciju. Matthew Cooper, novinar Time Magazina, zbog istog slučaja zatvor je izbjegao u posljednjem trenutku jer mu osoba-izvor povjerljive informacije dala saglasnost da saopšti njen identitet.

Povjerljivi podatak o identitetu jednog tajnog agenta CIA-e spomenutim novinarima je dao je neko iz administracije predsjednika Busha prije dvije godine.

Šta je razlog što specijalni tužitelj koji istražuje ovaj slučaj insistira na svjedočenju novinara?


Michael Seidman, profesor prava, Univerzitet Georgtown: Otkrivanje identiteta izvora povjerljive informacije je nužno u nastojanju da se utvrdi da li je počinjeno krivično djelo i ko ga je počinio. Svaki građanin je po zakonu obavezan, ako ima informaciju o krivičnom djelu i ako je pozvan na sud - da je saopšti.

Thomas Hogan, sudija koji je donio odluku o slanju u zatvor novinarke Judith Miller, smatra da bi je to moglo navesti da svjedoči, dok njen šef misli drugačije.

Bill Keller, izvršni urednik New York Timesa: Judi je stavljena pred izbor - izdati povjerenje koju u nju ima izvor povjerljive informacije ili otići u zatvor. Odlazak u zatvor, za što se odlučila, je hrabar i principijelan izbor i odražava uvjerenje pojedinca da je dio tradicija koje vrijede od samog osnivanja ove zemlje.

Michael Seidman, profesor prava, Univerzitet Georgtown: Mnogo je licemjernih razgovora o štampi kada je u pitanju pravo javnosti da bude obaviještena. U ovoj situaciji to je više nego ironično. Ono što stoji na putu da javnost zna istinu - jest upravo štampa. Razlog zašto mi ne znamo ko je pokušao da uništi nečiju karijeru, možda i život državi odanog agenta, je što štampa krije tu informaciju.

Slučaj o kojem je riječ, kako tvrde neki analitičari, ugrožava novinare i one koji podržavaju prava sadržana u Prvom amandmanu američkog ustava.

Lucy Dalglish, Odbor novinara za slobodu štampe: Mislim da će biti sve više slučajeva u kojima će vlada novinare koristiti kao oruđe za istragu, mislim da ćemo imati sve više slučajeva da novinari kažu ”žao mi je, ne mogu odgovoriti.“

Na zatvor osuđena novinarka Judith Miller ovako objašnjava nužnost postojanja povjerljivog izvora:

Judith Miller, novinarka New York Timesa: Brojnih novinarskih tekstova - od Watergatea, preko finasijskog skandala Enron, do zlostavljanja zatvorenika u Abu Graibu - ne bi bilo bez povjerljivog izvora informacija.

Najpoznatiji primjer čuvanja identiteta povjerljivog izvora je primjer Marka Felta. Preko 30 godina novinari Washington Posta Bob Woodward i Carl Berstein odbijali su saopštiti njegovo ime. Informacije koje im je dao gospodin Felt, visoki funkcioner FBI, na kraju su dovele do ostavke predsjednika Richarda Nixona. Sam Mark Felt, a ne novinari, otkrio je javnosti da je on bio čovjek čiji je identitet čuvan pod nazivom ”Duboko grlo.“

Bez mogućnosti da zaštite povjerljivi izvor informacija novinari neće biti u stanu da valjano obavljaju svoj posao, upozoravaju neki od eksperata.

Diana Huffman, profesor etike i komunikacija, Uviverzitet Maryland: To je suština slobode novinarstva koja novinarima dozvoljava pravo na povjerljivi izvor i pruža mogućnost da obave ulogu otvorenog i neovisnog informatora javnosti. Ako ne mogu raditi tako, to će zaista ubiti suštinu novinarstva ove zemlje.

Većina američkih saveznih država štiti pravo novinara štiti identitet povjerljivog izvora.

Diana Huffman, profesor etike i komunikacija, Univerzitet Maryland: Međutim, to nije privilegija na federalnom nivou. I to je problem sa kojim se sada suočavamo. Federalni sud je taj koji poziva novinare na svjedočenje.

Medijske organizacije nastoje dobiti podršku Kongresa zarad usvajanja zakona kojim bi novinarima bilo zagarantirano pravo da zaštite i štite identitet povjerljivog izvora i na federalnoj razini.

XS
SM
MD
LG