Linkovi

Islam je jedna od najbrže rastućih religija u Americi


Tokom četvrtojulskog vikenda, nekoliko stotina američkih muslimana okupilo se u Dallasu, u Texasu, na regionalnoj konferenciji Islamske Zajednice za Sjevernu Ameriku. Medju njima, zabilježeno je, bilo je mnogo sa španskim kao maternjim jezikom - koji su prešli na islam. Slijedi, dakle, priča o Latino - muslimanima.

Islam je jedna od najbrže rastućih religija u Sjedinjenim Državama, a Hispanici, odnosno Latinci, kako ih ovdje zovu - predstavljaju jednu od najbrže rastućih etničkih manjima. Logično je stoga da se ova dva trenda ukrste kroz Hispanike koji prelaze na islam. Juan Galvan, iz San Antonia, kaže da je prelazak na islam ustvari mnogo bezbolniji za ljude hispaničkog etničkog porijekla zbog istorijskih i kulturnih tradicija koje potiču još iz vremena kad su muslimani vladali Španijom.

JUAN GALVA:
Islam je u Španiji trajao više od 700 godina. Španski jezik kojim mi danas govorimo pretrpio je mnoge uticaje islama. Više od hiljadu riječi ima arapski korijen. Muslimani i Latinci imaju mnogo zajedničkog: drže do porodice, poštuju vjeru i mislim da je to jedan od razloga zašto nas mnogo prelazi na islam.

Islamski period u Španiji okončan je kad su španski kralj Ferdinand i kraljica Izabela uspjeli da Maore protjeraju sa Iberijskog poluotoka 1492. godine. I do danas, mnogi hispanski hrišćani na islam gledaju negativno, čemu su u zadnje vrijeme doprinijele i slike terora i nemira na Srednjem Istoku. Oni medju njima koji su prihvatili islam kao svoju vjeru nastoje da se suprotstave takvom gledanju - nudeći svoju sliku islama kao vjere mira i bratstva.

Latino muslimani su ohrabreni uspjehom islama medju Afro-amerikancima.Gotovo polovina muslimana u Sjedinjenim Državama danas su crnci, od kojih je gotovo 90 procenata - novih islamskih vjernika.

Mustafa Carroll iz Dallasa kaže da se islam širi medju crncima i u drugim manjinama - samo primjerom kojeg pokazuju drugi muslimani.

CARROLL:
Mi ne preobraćamo i ne pozivamo ljude da predju na islam. Mi samo govorimo o islamu i ljudi sami dolaze.

Jedan od najvećih rasadnika islama u Americi je američki zatvorski sistem. Mustafa Carroll kaže da muslimanska braća u zatvorima pružaju podršku onima koji hoće da promijene svoj život.

Za većinu Latino muslimana tranzicija sa hrišćanstva na islam bila je mnogo manje dramatična. Reyna Cazares prešla je na novu vjeru nekoliko mjeseci nakon svog supruga i kćerke..

CAZARES:
Bila sam neodlučna da li da prihvatim, posebno jedan dio koji je za nas teško da prihvatimo...

Na početku joj je najteže bilo da prihvati ulogu koju žena ima u islamu, kaže ona, ali dodaje da ima i dosta prednosti u novom životu kojeg je ipak na kraju izabrala.

Nema preciznih podataka o tome koliko američkih latinaca je prihvatilo islam, premda ima procjena da ih je oko 40 hiljada. To jeste - još uvijek - mali broj u odnosu na broj ukupne Latino populacije od 35 miliona. Ali Latino muslimani kažu da vjeruju da će ih mnogi slijediti kad se priča o islamu još raširi u njihovoj zajednici.

XS
SM
MD
LG