Linkovi

Predsjednik Bush iskazao najdublje suosjećanje sa žrtvama Srebrenice


Američki mediji, prenoseći izvinjenje svjetskih lidera što zločin nije spriječen, danas na naslovnim stranama donose izvještaje iz Srebrenice, kao New York Times i Washington Post na primjer, a CNN i sve druge televizijske mreže su posvetile veliku pažnju obilježavanju 10-te godišnjice zločina u Srebrenici, o čemu je bilo riječi na redovnoj pres konferenciji u Stete Departmentu, a svoja najdublja suosjećanja porodicama žrtava Srebrenice iskazao je i predsjednik Bush.

Masovno ubistvo blizu osam hiljada odraslih muškaraca i djece bio je najgori masakr civila u Evropi nakon Drugog svjetskog rata i nemilosrdno podsjećanje da postoje zli ljudi koji će ubiti nedužne bez ikakve savjesti ili milosti. Taj stravičan dogadjaj ostaje kao izvor bola za sve ljude u regionu Balkana i za sve koji vjeruju u slobodu i dostojanstvo ljudskog života. Ja se pridružujem svim Amerikancima u slanju naše najdublje sućuti i izrazima simpatija, rekao je predsjednik Bush.

Sjedinjene Države podržavaju gradjane BiH, i posebno porodice koje su izgubile najdraže u Srebrenici, u ovim trenucima podsjećanja na stravično poglavlje istorije, koje je šokiralo svijet. Mi smo duboko ožalošćeni njihovim guboitkom i posvećeni nastojanjima da se odgovorni za zločin, prije svega Radovan Karadžić i Ratko Mladić privedu pravdi, rekao je predsjednik Bush.

On je dodao da Sjedinjene Države podržavaju one koji traže pomirenje i evropsku budućnost za BiH. Budućnost BiH i Balkana leži unutar NATO-a i EU, ali da bi se to postiglo, balkanske zemlje moraju prošlost ostaviti iza sebe. Moderan, demokratski region Balkana je ključan elemenat cijele Evrope, slobodne i mirne. Dok radimo na tome da svijet učinimo mirnijim, mi dijelimo zajedničku vjeru i vrijednosti slobode, svetost života, i trijumf dobra nad zlom, neka Bog blagoslovi ljude na Balkanu i duše umrlih kaže se u pismenom saopćenju predsjednika Busha, dostavljenom iz Bijele kuće.

U isto vrijeme u State Departmentu, glasnogovornik Tom Casey je podsjetio da su Sjedinjene Države u Srebrenicu uputile jaku delegaciju sa ambasadorom Pierrom Prosperom, Richardom Holbrookom i ambasadorom u BiH, Dougm McElhaneyem.

Usljedilo je novinarsko pitanje o nedavnim izjavama iz Stete Departmenta da u Srbiji ulažu znatne napore kako bi Karadžića i Mladića isporučili Haškom sudu, te de ćemo uskoro vidjeti konkretnu akciju, moguće čak ovog mjeseca, ali da do sada nismo vidjeli ništa.

Ja vam mogu reći, odgovorio je gospodin Casey, da su oni davno trebali biti u Hagu i da se nadamo da će vlada u Srbiji i druge vlade u regionu učiniti sve što mogu da se oni privedu pravdi i odgovaraju za zločine koje su počinili.

Sjedinjene Države su u junu odmrzle deset miliona dolara američke pomoći, čija je isplata obustavljena u januaru zbog slabe saradnje Beograda s Den
Hagom. Upitan o tome, glasnogovornik Stete Departmenta je kazao da je pmoć odmrznuta kao odgovor na postignuto, ali da bi se postigao trajni
napredak, treba se još dogoditi niz stvari, a to uključuje i rješavanje vrlo ozbiljnog pitanja izručenja dvojice najvažnijih ratnih zločinaca - Mladića i Karadžića", kazao je Casey.

Upitan da li će Sjedinjene Države uvesti nove sankcije protiv Srbije, glasnogovornik State Departmenta je odgovorio da postoji proces sertifikacije, proces kroz koji se o tome odlučuje i da ne želi prejudicirati. Očito je da mi od vlade Srbije očekujemo da ispuni svoja obećanja, i očekujemo da učini više, i učini neke stvari koje su zahtijevane, i to je, očito, dio tog procesa, naglasio je glasnogovornik State Departmenta, Tom Casey.

XS
SM
MD
LG