Linkovi

C. INGRAO: Neophodno je razbijanje mitova o dogadjajima u BiH


Za raspad nekadašnje Jugoslavije krivi su političari a ne narodi a 260 naučnika iz 27 zemalja angažovanih u projektu Istorija raspada Jugoslavije od 1991 do 1999.godine pokušava pokazati šta se desilo u ovom regionu kako bi se prikazale istorijske činjenice onakve kakve, zaista, jesu.

S tim u vezi neophodno je razbijanje i mitova o događajima u Bosni i Hercegovini a samim tim i o dešavanjima u zaštićenim zonama, posebno Srebrenici, ističe vođa programa Inicijativa naučnika, američkog instituta za mir, Charles Ingrao.

INGRAO: Bilo je mnogo tvrdnji srpskih političara koje su bile pogrešne, na primjer o ulozi Ratka Mladića, zatim o navodnom učešću tri hiljade Bošnjaka sa spiska nestalih osoba na opštinskim izborima 1997.godine. Ja sam nedavno čak čitao u Engleskoj da se tijela stradalih u cunamiju iz Indonezije, Tajlanda i sa Cejlona dopremaju u Tuzlu kako bi se predstavila kao žrtve Srebrenice. Naš zadatak je da sakupimo činjenice i da zaključimo šta je istina a šta ne.

Poseban segment istraživanja čine dešavanja u Sarajevu, a u okviru toga i stradanje Srba u ovom gradu, Charles Ingrao kaže:

”Mi, takođe, prikupljamo podatke o zločinima nad Srbima u zaštićenoj zoni u Sarajevu. S tim u vezi trebamo još dosta toga istražiti o ovim zločinima počinjenim protiv Srba.“

Inače, rezultati ovih i drugih istraživanja biće objavljeni do kraja novembra ove godine a konačna verzija projekta «Razrješavanje jugoslovenskih kontraverzi» biće publikovana na engleskom i lokalnim jezicima tokom 2006.godine.

XS
SM
MD
LG