Linkovi

Novinari u posjeti Guantanamu


Američka vojska je u utorak omogućila grupi novinara da obidju zatvor u Guantanmu na Kubi, nakon što je OSCE u svom novom izvještaju zatražio zatvaranje tog centra u kojem se drži oko 500 osumnjičenih neprijateljskih boraca, od kojih je većina zarobljena u Afganistanu. U isto vrijeme, predsjednik Bush je na pres konferenciji u Copenhagenu sa danskim premijerom Rasmussenom branio tretman zatočenih u Guantanamu.

U ponedjeljak je OSCE, čija je Parlamentarna skupština jučer u Washingtonu završila svoje petodnevno zasjedanje, preporučio Sjedinjenim državama zatvaranje pritvornog centra u Guantanamu i vraćanje zatočenih u njihove matične zemlje.

”Traženje jasnog datuma zatvaranja znači da on mora biti zatvoren. Medjutim, nemoguće je za one koji o tome odlučuju da to urade za sedmicu dana ili dvije, to je nemoguće. Zaista, oni treba da se dogovore i oni to rade. Ali to trebaju uraditi brzo pod političkim pritiskom od strane njihovog političkog vrha u Pentagonu.“

Rekla je Anne Marie Lizin, belgijska senatorka i specijalna predstavnica OSCE-a za pitanje Guantanama.

Ona kaže da držanje zatvora u Guantanamu šteti reputaciji Sjedinjenih država i prouzrokuje radikalizaciju zatočenih. Ona je rekla da su Sjedinjene države i drugi koji se bore protiv al-Qaide suočeni sa dilemom izmedju osiguranja bezbjednosti svojih gradjana, ali i osiguranja ljudskih prava i poštivanja medjunarodnih zakona.

Američka vojska je jučer predstavnike medijskih kuća odvela u posjetu Guantanamu gdje je Camp X-Ray, u kojem je držana većina zatočenih, zatvoren još u aprilu 2002, i sada se zatočenici drže u drugim vojnim objektima u toj mornaričkoj bazi.

Sa njima se korektno postupa i oni će imati fer sudjenje, rekao je u medjuvremenu predsjednik Bush prilikom pres konferencije u Copenhagenu sa danskim premijerom Rasmussenom. Predsjednik Bush je rekao da postoji totalna transparentnost, da Medjunarodni crveni križ ima pristup zatočenim, te da su mnogi zatočeni već poslani kući, i da sada sudski sistem razmatra da li ostale treba suditi na vojnim ili civilnim sudovima.

Više od 500 zatočenih nalaze se u Guantanamu više od tri godine bez podizanja bilo kakvih optužbi. Američki zvaničnici insistiraju na tome da su oni neprijateljski borci i da nemaju pravo na zaštitu u skladu sa američkim ustavom.

XS
SM
MD
LG