Linkovi

Prvi susret sa kometom


4. juli 2005. godine će u istoriji istraživanja svemira ostati posebno zabilježen, nakon što je NASA poslala svemirsku letjelicu koja je uspješno presretla jednu od kometa milionima kilometara duboko u svemiru.

Večeras će širom Sjedinjenih Država nebo biti osvjetljeno tradicionalnim vatrometom kojim amerikanci obilježavaju 4 jul - Dan nezavisnosti.
Uoči toga, duboko u svemiru desio se drugačiji vatromet.

Svemirska letjelica Deep impact, je direktno pogodila kometu Temple One, što je proizvelo daleko snažniju eksploziju od očekivane. Letjelica presretač, prepuna instrumenata, komunikacijske opreme i kamera je kratko prije toga upućena sa glavnog svemirskog broda i rano jutros po istočno-američkom vremenu zabila se u kometu.

To je prvi put u istoriji da je neka svemirska letjelica dotakla površinu komete. To se desilo na udaljenosti od 132 miliona kilometara od Zemlje, kako su saopćili iz Laboratorije u Pasadeni u Kaliforniji koji su vodili ovaj 333 miliona dolara vrijedan projekat, i gdje su naučnici burom oduševljenja dočekali vijest o kontaktu.

Ovaj kosmički susret predstavlja prekretnicu u istraživanju sastava kometa, što bi trebalo pomoći u traženju odgovora na osnovno pitanje nastanka našeg sunčevog sistema.

Iz NASA-e tvrde da sudar nije značajnije promjenio orbitu komete oko Sunca i da ne predstavlja nikakvu opasnost za Zemlju.

Slike sudara pri brzini od oko 37 hiljada kilometara, koji je mogao proizvesti krater veličine nogometnog igrališta i dubine 14-to spratne zgrade, na Zemlju je poslao glavni svemirski brod, a naučnici se nadaju kada se smiri prašina da će uspjeti vidjeti dublje unutar zaledjenog središta komete sastavljenog od leda i stijena ostalih iz ranih dana Solarnog sistema.

Svemirski brod koji leti oko komete će na Zemlju prosljediti nove slike, novog kratera kojeg je napravio čovjek u nastojanju da otkrije tajnu svemira.

XS
SM
MD
LG