Linkovi

Zemlja iz svemira - knjiga o našoj planeti kako je vide sateliti


Zemlja iz svemira je naslov knjige koju je nedavno izdao Muzej avijacije i istraživanja svemira i koja prikazuje slike naše planete koju su uslikali sateliti koji orbitiraju hiljadama kilometara iznad nas.

Ovo se možda čini kao neki nježan akvarel, ali je to zapravo satelitska slika afganistanskih planina. To je samo jedna od nekoliko stotina slika iz knjige koje pokazuju sve, od snježnih sibirskih predjela do aviona parkiranih u Arizoni.

Geograf Andrew Johnston je napisao knjigu i kaže da, sve do nedavno, ona ne bi bila moguća .

U posljednjih 5 godina napravljena je čitava nova generacija komercijalnih satelita za daljinsko osmatranje i oni su pokazali površinu zemlje sa do sada neviđenim detaljima, kaže on.

Takva vrsta satelita je prvobitno proizvedena u vojne svrhe i to im je i danas najveća namjena. Ali, sve više se koriste i u civilne svrhe kao što su prognoziranje vremena, planiranje i studije zaštite okoline. Slike u knjizi se zasnivaju na informacijama koje su sakupili ti sateliti.

”Većina fotografija u knjizi su digitalne, načinjene digitalnim senzorima--te informacije su onda poslate na prijemne stanice na zemlji, i ubačane u kompjuter kako bi se dobile rekonstruirane slike.“

Neke od slika, kao ove oblakodera u Kuala Lumpuru, su toliko jasne da izgledaju kao da su uslikane iz aviona. Neke opet sliče starim topografskim mapama, kao ove Himalaja.

Ono što je interesantno je da te fotografije pokazuju da je zemljina kora dinamična. Indijski potkontinent se polako kreće prema sjeveru, potiskujući ispod ostatak Azije, usljed čega se Himalaji uzdižu, kaže Andrew Johnston.

Neke fotografije su uslikali astronauti u orbiti, kao što je ova Mount Everesta. Pogled na Antarktik je uslikao radar, koji probija oblake i tamu. Međutim, najjasnije slike iz svemira danas pokazuju rezultate ljudske aktivnosti: kružnu zemljoradnju u Kansasu, vrh donjeg dijela Manhattana, Evropu osvijetljenu svjetiljkama noću, ili uništenje šuma u Brazilu.

XS
SM
MD
LG