Linkovi

Steve Fosset i  Peter McMillian žele obnoviti prvi let preko Atlantika


Opće je mišljenje da je Charles Lindbergh prvi čovjek koji je bez slijetanja preletio Atlantski okean. Činjenica je, medjutim, da je on bio prvi čovjek koji je sam preletio preko Atlantika. Dvojica pilota, John Alcock i Sir Arthur Whitten Brown, ustvari, drže rekord prvog leta preko Atlantika, ostvarenog 1919. godine, osam godina prije Lindbergha. Sada Amerikanci planiraju ponoviti to opasno putovanje Acocka i Browna. Za Glas Amerike izvještava, Derek Dombrowski.

1919. godine John Alcock i Sir Athur Whitten Brown su prvi preletjeli Atlantik kada su krenuli iz Newfoundlenda u Kanadi i stigli u County Galaway u Irskoj. Let od oko tri hiljade kilometara je trajao nešto preko 16 sati. Tokom leta gubili su se u susnježici i mraku. Sir Athur Whitten Brown je bio prisiljen da se naginje iz svoje kabine kako bi čistio led sa aviona, pali su u nekontroliranu spiralu i povremeno bili prisiljeni da lete glavom okrenutom nadole, i konačno su pri sletanju polomili avion.

Robert van der Linden iz Muzeja avijacije i istraživanja svemira kaže da je njihov let, s obzirom na njihovu opremu, bio izuzetno opasan.

”Avion nije bio tako pouzdan. Razne stvari su se mogle desiti. Oni su bili vrlo sretni da su oba motora radila cijelim putem.“

Sir Arthur Whitten Brown govori o tom letu na ovom snimku iz 1940-tih.

- Bila je magla gotovo cijelim putem. Nebo sam vidio samo jednom,ali dovoljno da prema zvjezdama utvrdim naš pravac.

Njihov podvig sada žele ponoviti, avanturista i milioner, Steve Fosset i businessman iz Californije, Peter McMillian. Čim to vrijeme dozvoli oni planiraju da sa imitacijom aviona iz Prvog svjetskog rata polete sa najistočnije moguće tačke u Kanadi prema zapadnoj obali Irske, idući putem orginalnog leta.

Peter McMillian objašnjava svoj interes za obnavljanje tog putovanja.

”To je zaista poslalo signal svijetu da će ga avioni napraviti manjim mjestom.“

Sa današnjom tehnologijom bilo bi lako preći okean uz pomoć sistema auto-pilota i satelitskim signalima, ali kao Alcock i Brown, gospoda Fossett i MacMillian će koristiti jedino kompas i sextant, objašnjava gospodin Fossett.

”To je izazov za pilota. Letjeti avion na način na koji se nekada letjelo.“

Preuzimanje rizika je glavni pokretač ljudskih dostignuća, naglašava na kraju McMillian.

XS
SM
MD
LG