Linkovi

Mladi u srpskom entitetu traže politiku koja će usporiti odlazak iz BiH


Predstavnici Omladinskog savjeta Republike Srpske uručili su danas u Banjaluci pojedinačna pisma za 83 poslanika Narodne Skupštine u kojima se apeluje na hitnu izradu dokumenta omladinska politika čime bi se, po njihovom mišljenju, usporio odlazak mladih iz zemlje.

Mladi traže od poslanika Narodne Skupštine Republike Srpske da hitno donesu dokument «Omladinska politika» čijim bi se usvajanjem postepeno rješavali brojni problemi mladih ljudi narednih pet godina. Istakao je ovo danas u Banjaluci predsjednik Omladinskog savjeta Republike Srpske, Nebojša Kuruzović.

« Cilj svega je da institucije počnu da rade svoj posao kako bi zajedno sa nama krenuli da rješavaju probleme mladih. Omladinski savjet Republike Srpske nije htio da zažmiri pred problemima mladih. Nada se da ni zvanične institucije to neće uraditi nego da će pokrenuti konkretne akcije kako bi stvari pokrenuli sa mrtve tačke.»

A problemi mladih u Bosni i Hercegovini su ogromni ističe studentica, Dragana Lazić.

«Mladi žive tako da imamo jedan veliki problem koji se zove odliv mozgova, zatim dosta mladih žive na ivici siromaštva, negdje oko 17 posto. Takođe, madi nisu zadovoljni svojim statusom počevši od obrazovanja, mladi nisu zadovoljni što se tiče zapošljavanja - veliki broj mladih je nezaposlen, nisu zadovoljni što se tiče stambene politike i to je upravo ono što Omladinski savjet želi da riješi kao jedan od ciljeva današnjeg dokumenta Omladinska politika gdje bi se krenulo sa rješavanjem nekih od ovih pitanja.»

Predsjednik mladih socijaldemokata Dubravko Suvara, tim povodom dodaje.

«Zadnja istraživanja kažu da 78 posto mladih u Bosni i Hercegovini žele da napuste ovu zemlju. Ako sada uzmemo činjenicu da je poslije rata, prema ispitivanju, 49 posto mladih željelo da napusti zemlju to onda govori o činjenici da sada mladi gore žive nego u trenutku kada im je bio ugrožen život i gola egzistencija.»

Da bi se takvo stanje što prije promijenilo mladi očekuju od predstavnika vlasti na svim nivoima da djeluju i to što prije kako bi oni na kojima počiva budućnost zemlje imali realne pretpostavke da ostanu u Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG