Linkovi

Günter Verheugen: Kada je Balkan u pitanju postoje i drugi oblici povezivanja sa EU


Dopredsjednik Evropske komisije, zadužen za ekonomska pitanja, Günter Verheugen jučer je u Washingtonu, odgovarajući za Glas Amerike, rekao da uz stalno članstvo u EU, kada je Balkan u pitanju, postoje i drugi oblici povezivanja, koji ne moraju voditi ka punom članstvu.

Potpredsjednik Evropske Komisije Gunter Verheugen je nakon razgovora koje je vodio u Washingtonu rekao da su sporazumi o budućem članstvu u Uniji već potpisani sa Ruminijom i Bugarskom, koje će postati članice 2007. godine.

Tu ne postoje ozbiljne prepreke i time bi prvi krug bio zaključen. Zatim sljedi Turska, kao zemlja kandidat. Pregovori sa Turskom će započeti u oktobru i biće dugotrajni, neće biti kompletirani prije 8 do 10 godina. Za to vrijeme moramo ostvariti promjene u Turskoj, ostvariti punu demokraciju, puno poštivanje ljudskih prava, te da Turska u punom smislu postane zemlja sa tržišnom ekonomijom.

Što se Balkana tiče, gospodin Verheugen je u razgovoru sa kolegicom Jelom de Franceski rekao da Balkan ima perspektivu, ali da do sada nije bio u stanju da ispuni kriterije, dodajući da puno članstvo nije jedini oblik suradnje u Uniji...da postoje i drugi oblici integracije, kao što je suradnja koju je Unija uspostavila sa Norveškom, ili Islandom, ili Švicarskom. Sasvim je jasno da mi danas svima ne možemo ponuditi izglede za pridruživanje. Jednostavno jer je to previše u ovom trenutku za Evropsku zajednicu. Ono što trebamo uraditi je konsolidirati sadašnju, već proširenu Uniju, i sa zemljama koje nisu članice, razvijati što je moguće bolju suradnju. Takodjer moramo definirati nove instrumente evropske integracije koje ne moraju dovesti do punog članstva u EU.

Gospodin Verheugen je spomenuo da je od zemalja bivše Jugoslavije jedino Hrvatska već zemlja kandidat, i da je jedini problem, kada je riječ o Hrvatskoj, puna suradnja sa Haškim sudom, i da se nada da se problem može riješiti.

XS
SM
MD
LG