Linkovi

John Miller za Glas Amerike govorio o brobi protiv trgovine ljudima u BiH


Kada imate posla s modernim ropstvom - kako nazivamo trgovinu ljudima, zbog povezanosti s organiziranim kriminalom i silnog novca koji se obrće - vlade moraju posebanu pažnju posvetiti upravo problemu potkupljivosti, kaže za Glas Amerike John Miller, voditelj ureda američke vlade za borbu protiv trgovine ljudima. Gospodina Millera je Mirela Bruk prvo upitala da opiše ono što je vlada u BiH do sada učinila na polju borbe protiv trgovine ljudima.

J. MILER: Mislim da je vlada BiH u tom smislu učinila značajan napredak u posljednjih nekoliko godina; to se održava i u našoj ocjeni stanja. Prije nekoliko godina je BiH bila u tzv. trećem redu po pitanju trgovine ljudima, pa onda na listi promatranja, a sada je u drugom, boljem redu. To sve odslikava značajan progres. Kada smo pogledali prošle godine na situaciju, vidjeli smo da se novi zakon u sferi trgovine ljudima već primjenjuje, vidjeli smo da su mnogi prekršitelji osudjeni i kažnjeni,vidjeli smo da vlada pomaže tzv. sigurne kuće - skloništa za te žene. Sve su to pozitivni koraci. Ipak, u Bosni i Hercegoivni, kao i u svakoj zemlji u svijetu, kao i u Sjedinjenim državama - ima još puno toga se uradi. Postoji problem korupcije, potrebno je nastaviti budno pratiti akcije suda u odnosu na kažnjavanje trgovaca ljudima i slično. Takodjer, izuzetno je važno ustanoviti funkcionalan sistem preporuke žrtava od policije, ka nevladinim grupama za pomoć. Mislim da je upravo to slijedeće na čemu će raditi vlada BiH, i to je jako dobro.

VOA: Imate li podatke o koruptnosti BH policije u tom smislu?

J. MILER: Mislim da su i tom pravcu poduzeti odredjeni koraci. To uistinu nije problem koji ima samo BiH - mnogobrojne zemlje u svijetu imaju taj problem. Kada imate posla s modernim ropstvom - kako nazivamo trgovinu ljudima, upravo zbog povezanosti s organiziranim kriminalom, zbog silnih novaca koje se u tom poslu obrću, vlade moraju posebanu pažnju posvetiti upravo problemu potkupljivosti.

VOA: Koja je ljudska kategorija najugroženija trgovinom ljudima u BIH?

J. MILER: Mislim i žene ali i djeca. Ima izvještaja i o djeci kojom se trguje kroz BiH, ali ima i izvještaja o ženama koje se dovode iz drugih zemalja, kao npr Moldavije... Dakle, ne bih izdvojio posebnu jednu grupu ljudi; ipak, u pravu ste: ako pogledate globalno na problem trgovine ljudima, prema našim procjenama je gotovo 80 posto žena, a najvjerovatnije su više od jedne trećine djeca. Dakle najviše pate mlade žene, i potom djeca. Mi im dugujemo akciju koja će to zaustaviti; mi to dugujemo njihovom dostojanstvu, ali i sebi samima , ukoliko želimo sigurnost i stabilnost u našim zemljama, umjesto vladavine organiziranog kriminala.

VOA:Kakve su vaše preporuke u tom smislu vladi BIH?

J. MILER: Ima više od jedne stvari: vladina podrška sigurnim kućama se mora nastaviti; potrebno je budno kontrolirati potpune i zakonite procese protiv prekršitelja,i kao jedna od najvažnijih stvari, potrebno je održavati konsistentnom proceduru identifikacije i transfera žrtava ; žrtvama je potrebno obezbijediti pomoć i zaštitu, kada se spasu , kada dodju na sud kao svjedoci,i nadalje. To je po momo mišljenju jedna od najvažnijih preporuka.

XS
SM
MD
LG