Linkovi

Nicholas Burns oštro kritkovao vlasti Republike Srpske


Državni podsekretar Nicholas Burns se danas, nakon posjete Balkanu, u State Departmantu obratio novinarima u Washingtonu te kazao da je jučerašnjim razgovorima sa najvišim zvaničnicima u Beogradu stekao utisak da su– kako je rekao i na brifingu za novinare - dani ograničene slobode za najtraženijeg Haškog optuženika, Ratka Mladića – odbrojani. U State departmentu je bio, Alen Mlatišuma.

Tri su glavna pitanja u BiH, a to je pitanje reforme odbrane, pitanje da li mogu stvoriti stvaranja jednistvenog ministrastva odbrane i jednistvenog lanca zapovjedanja.

Bosanski Srbi odugovlače po tom piranju. Drugo je pitanje jedinstvene policije, što je glavno pitanje na kojme insisiraju evropski zvaničnici i Amerika, bosanski Srbi definitivno blokiraju napredak. Postoji jedna zajednica koja nema dobru istoriju po pitanju multietničnosti, liderstvo u Banja Luci nije bilo od pomoći po pitanju Karadžića i Mladića.

Predsjendik Tadić i premijer Koštunica su iznijeli vrlo ohrabrujuće izjave nakon objave video trake na kojoj se vide ubijeni Srebreničani, u Banja Luci je bila tišina, nije izgovorena niti jedna riječ, a masakr u Srebrenici su izveli pripadnici vojske bosanskih Srba.

Na pitanje da li američka vlada planira sankcije u odnosu na vladu RS zbog nehapšenja Karadžića, gospodin Burns je odogovorio: Mi stalno upiremo prst u vlast RS po pitanju Karadžića i govorimo da oni trebaju znati gdje je njihov sunarodnjak, on je bosanski Srbin, njegova porodica i prijatelji žive u RS, mnogo ljudi u redovima vlasti RS su povezani s njim i imaju odgovornost da ga nađu i tek onda nožemo s njima imati normalne odnose.

U Banja Luci imao odličnog predstavnika Dajanu Brown koja svakodnevno pokušava istrajavati na ovim pitanjima, premda je to frustrirajuće- kazao je danas u State Departmanatu, obraćajući se novinarima američki podsekretar Nicholas Burns.
Američki državni sekretar Condoleezza Rice potvrdila je u juče da je Beograd ispunio uslove za nastavak finansijske pomoći, pošto je vlada Srbije od januara ove godine napravila značajne korake u ispunjavanju obaveze pune saradnje sa Haškim tribunalom. Ti koraci, oličeni između ostalog u predaji dvanaest haških optuženika, predstavljaju znak odlučnosti vlade u Beogradu da se trajno riješi problem saradnje sa Hagom, koji opterećuje ne samo bilateralne odnose sa Washingtonom, već i ukupan proces evroatlanskih ntegracija. Državni podsekretar Nicholas Burns stekao je u jučerašnjim razgovorima sa najvišim zvaničnicima u Beogradu, utisak da su – kako je danas rekao i na brifingu za novinare u State departmentu - dani ograničene slobode za najtraženijeg Haškog optuženika, Ratka Mladića – odbrojani.

Zamoljen da pojasni odluku državnog sekretara da sertifikuje Srbiju u kontekstu dobijanja pune finansijske pomoći u iznosu 73,6 miliona dolara, Berns je rekao da je sertifikovano nešto više od deset miliona dolara, koje je januara 2005-e godine, zbog nesaradnje Srbije sa Haškim sudom suspendovao tadašnji američki državni sekretar Colin Powell

Podsekretar Burns je danas u Washingtonu ponovio da se nada da će Ratko Mladić biti predat Haškom tribunalu do 11. jula, kada se obilježava desetogodišnjica masakra srebreničkih muslimana – koji Sjedinjene Države vide kao najgnusniji zločin koji je Evropa vidjela nakon zlodjela koja su u vrijeme drugog svjetskog rata činili nacisti.

Burns je odgovarajući na pitanje zbog čega tvrdi da su Mladićevi dani odbrojani, rekao kako se strateška kalkulacija u Beogradu promijenila i kako srpske vlasti ne žele da nastavak daljih transatlanskih integracija bude ugrožen hipotekom saradnje sa Haškim sudom, konkretno – hapšenjem generala Mladića.

U tom kontesktu, Burns je ukazao i na promjenu raspoloženja javnosti u Srbiji, do koje je došlo nakon objavljivanja snimka svirepe egzekucije Bošnjaka – koju su izvršile naoružane formacije iz Srbije.

“Hapšenje i predaja Ratka Mladića neće biti skinuta sa agende Sjedinjenih država i EU, sve dok se on ne preda ili ne bude uhapšen. Bez njegovog transfera u Hag – Beograd ne može da računa na članstvo u Partnerstvu za mir, NATO-u i Evropskoj uniji i uvjereni smo da će Beograd to pitanje riješiti, na šta nas upućuje učinak srpskih vlasti i transfer 12 optuženika u protekla tri mjeseca”, rekao je Berns naglašavajući da “11. jul nije rok do kojeg se Mladić mora uhapsiti”.
“Najbolje bi bilo da Mladić bude uhapšen već sjutra”, rekao je Burns, jer je bitno da se nakon suočavanja sa zločinima iz prošlosti, krene naprijed.

Burns je u tom kontekstu oštro kritikovao vlasti Republike Srpske, rekavši da se nisu nisu odazvale toj istorijskoj odgovornosti i da samo one u cijelom regionu nisu pokazale spremnost za izgradnju multietničkog društva. Postoje veze vlasti u Banjaluci sa Radovanom Karadžićem, a vlada direktno blokira reforme službi bezbjednosti i policije - projekte na kojima insistiraju Evropa i Sjedinjene države. Na sva moja pitanja ministar inostranih poslova Mladen Ivanić i drugi zvaničnici vješto su izbjegavali odgovore – rekao je Nicholas Burns.

Podsektretar za politička pitanja rekao je takođe da ni Hrvatska ne može da računa sa članstvom u NATO-u i EU sve dok se general Ante Gotovina ne nađe u Hagu.

Kosovo je bila jedna od ključnih tema razgovora koje je Nicholas Burns vodio tokom balkanske turneje. Danas je u State departmentu ponovio da je stav Bushove administraije u skladu sa smjernicama utvrdjenim u Kontakt Grupi - da je status quo na Kosovu neodrživ, da neće biti povratka na stanje od prije 1999., da je podjela Kosova neprihvatljiva i da predstoji ozbiljna procjena situacije, koju u ponedjeljak počinje izaslanik UN-a Kai Eide – od koje će da zavisti početak pregovora o statusu na jesen ove godine.
"Nikada nismo rekli da SAD favorizuju bilo koji rezultat pregovora o statusu, zato što ne vjerujemo da odluka takve važnosti, odluka o budućnosti Kosova – odluka o tome da li će biti nezavisno, da li će to biti autonomija ili ostanak sadašnjeg stanja – može da bude nametnuta od nas ili bilo koga sa strane", kazao je Burns.

Na pitanje kakvo se rješenje može očekivati imajući u vidu da Beograd nije spreman da prihvati rešenje za Kosovo van okvira teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, a da Albanci isključivo insistriraju na nezavisnosti – Burns je rekao: Upravo zato će se pregovarati. Postignuto rešenje će garantovati multietnički karakter i bezbjednost za sve stanovnike Kosova, a Sjedinjene Države će u pregovore o statusu biti aktivno uključene i zastupljene posrednikom koga će imenovati Condoleezza Rice.

XS
SM
MD
LG