Linkovi

Ministri odbrane zemalja članica NATO-a na summitu u Briselu


Ministri odbrane vojnog saveza, okupljeni danas na redovnom polugodišnjem skupu u Briselu, upozorili siu još jednom države bakanslkog regiona da neće biti narednih koraka prema evro atlantskim integracijama bez predaje preostalih optuženih za ratne zločine Hagu. U isto vrijeme, obećano je snažno prisustvo NATO na Kosovu, uz pozdravljanje početka procesa pregleda ostvarenih standarda, što bi moglo voditi i razgovorima o konačnom kosovskom statusu.

Danas je iz Brisela ponovljeno državama Zapadnog Balkana da će vojni savez nastaviti sa podrškom, posebno u oblasti odbrambenih reformi, u svjetlu jasne želje država regiona da se uskoro vrijeme pridruže bezbjednosnoj asocijaciji. To je ono što se našlo u zvaničnim zaključcima- tokom sastanka, saznaje se iz izvora bliskim NATO ministrima, više puta su se čuli zahtjevi da se Srbiji i Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini konačno otvore vrata Partnerstva za mir.

Argumanti za to su se nalazili u izolaciji kakvoj će biti izložene ove dvije zemlje, ukoliko ostanu izvan evro-atlantskih institucija.

Medjutim, Amerika i Velika Britanija su insistirale da se prije Partnerstva moraju ispuniti traženi uslovi- Radovan Karadžić, Ratko Mladić, a sa njima, kada je u pitanju namjera Hrvatske da postane punopravna članica Alijanse, i Ante Gotovina u haškom pritvoru.

I pored tvrdnji da se ime Ratka Mladića pominjalo na sastanku u kontekstu njegovih navodih pokušaja pregovora sa srpskim vlastima, generalni sekretar, Jaap de Hoop Scehffer je nakon susreta kratko izjavio:

"Moj odgovor na to pitanje je - ne znam ni za kakav pokušaj".

Predstavnik za štampu NATO, James Apaturai je, nešto kasnije, za Glas Amerike komentarisao vijesti iz Beograda:

"Ja ne znam šta je istina u tome - ali, svaki korak koji se preduzme da bi se ta osoba privela pravdi u Hagu je dobar korak".

Dio današnjeg sastanka je bio posvećen i ulozi KFOR-a na Kosovu, što je generalni sekretar i sam potvrdio:

" Razgovarali smo o KFOR-u i potrebi da obezbjedimo nastavak robusnog vojnog prisustva na Kosovu. Ministri odbrane su takodje pozdravili početak procesa analize ostvarenih standarda pod rukovodstvom norveškog diplomate Kai Eidea. Ono što bi se moglo desiti nakon toga jeste relevantno za KFOR, ali ministri danas nisu imali nikakvu političku diskusiju o kosovskoj budućnosti".

Da li se interes za Kosovo Amerike završava na tome da se njene trupe što prije vrate kući, pitanje je novinara za američkog sekretara za odbranu, Donalda Rumsfelda:

"Naša pozicija je nepromijenjena- zajedno smo došli i da ćemo zajedno i otići. Svi se slažu da je političko rješenje važno. Mnogi smatraju, a to i ja znam, da sadašnje rješenje, uz vojne snage na Kosovu, nije najbolje. Vojni zapovjednici Alijanse su napravili prijedloge promjene našeg organizovanja, kako bi smo učinili naše snage efikasnijim. Ja potpuno podržavam prijedlog reorganizacije koji je predočio vrhovni komandant snaga NATO u Evropi".

Prema ranije izloženom nacrtu plana reorganizacije trupa KFOR-a, došlo bi do smanjenja vojnog prisustva- govori se o nekoliko hiljada vojnika koji bi otišli kući, dok bi ostatak snaga na terenu bio funkcionalniji i operativniji.

XS
SM
MD
LG