Linkovi

Karadžić i Mladić i dalje ključna prepreka BiH i Srbije i Crne Gore u suradnji sa NATO


U naredna dva dana će ministri odbrane NATO članica, pored ostalog, na redovnom polugodišnjem skupu, analizirati i angažman Alijanse na Zapadnom Balkanu- na Kosovu i u Bosni i Hercegovini.

Kada je o Kosovu riječ, najavljena je i "široka reorganizacija" trupa KFOR-a, koja za cilj ima veću operativmnost snaga, a čija posljedica će, po svemu sudeći, biti povlačenje kući jednog dijela NATO snaga. Neki od izvora tvrde da bi moglo biti riječi o povlačenju "nekoliko hiljada vojnika iz kontigenta od nešto više od 17. hiljada pripadnika KFOR-a. Medjutim, generalni sekretar NATO, Jaap de Hoop Scheffer, svjestan stavova nekih od članica Saveza da bi takav potez mogao poslati "pogrešne političke signale u pogrešno vrijeme", svaku priliku koristi da naglasi kako će Savez i dalje ostati angažovan i aktivan na Kosovu:

”U sjedištu NATO su nedavno podsjetili i na poznate i još uvijek aktuelne stavove Alijanse, kada je u pitanju angažman Saveza i namjera vlasti u Bosni i Hercegovini i Srbiji i Crnoj Gori da približe zemlje vojnoj asocijaciji, stavove koji će biti tema i narednog ministarskog susreta.

Portparol NATO, James Apaturai:

"Srbija i Crna Gora ima želju da se priključi Partnerstvu za mir, i moram reći da sve NATO zemlje žele i da je vide unutar te asocijacije. Da bi se to dogodilo, moraju da se ispune odredjeni standardi- jedan od njih je i saradnja sa Hagom- ona mora biti jasna i konkretna, i kao što to to naglašava Evropska unija, saradnja mora ulključiti i Ratka Mladića. U ovom slučaju nema političke zaobilaznice".

Kada je o BiH riječ, NATO zvaničnik je nedavno podsjetio na uslov za prijem u Partnerstvo:

"Karadžić u Hagu, Karadžić koji će se suočiti sa pravdom. Nije samo o njemu riječ, kao što u Srbiji nije samo riječ o Mladiću. Tu su i ostali koji su optuženi. Svjedoci smo progresa koji ohrabruje, i u BiH i u SCG. To je dobar znak ali smo čuli od glavne tužiteljice Carle del Ponte da je više moguće. Za sada su tu dobri znaci, ali očekujemo da se saradnja kompletira".


XS
SM
MD
LG